ČPP - Vaš ljekarnik savjetuje

Pravilna aplikacija čepića kod djece?
Za pravilnu aplikaciju čepića kod djece preporučljivo je da se roditelji pridržavaju sljedećih uputa:
 1. Operite ruke
 2. Uklonite omot folije čepića
 3. Staviti na ruke plastične rukavice
 4. Postavite dijete u pravilan položaj: maleno dijete neka leži na leđima s nogicama savijenim prema grudima, a starije dijete treba leći potrbuške.
 5. Držite čepić između palca i kažiprsta
 6. Drugo rukom razmaknite stražnjicu djeteta i nježno, vašim kažiprstom, umetnite čepić u analni otvor. Prilikom stavljanja čepića morate osjetiti mali otpor (sfinkter), jer ako se čepić ne stavi pravilno i dovoljno duboko, odmah će izaći van.
 7. Nakon aplikacije čepića nježno stisnite stražnjicu djeteta da dijete ne istisne čepić van.
 8. Nakon pravilne aplikacije čepića osobito je važno da vaše dijete uzmete u naručje da se smiri i da se smanji trauma od samog zahvata, kako bi sljedeći put aplikacija čepića bila lakša.
 9. Ako čepić izađe van, treba ponoviti postupak s novim čepićem.
Probiotici u dječjoj dobi
Uravnotežena crijevna mikroflora ima niz pozitivnih učinaka na opće zdravlje i vitalnost čovjeka:
 • potiče imunosni sustav, brani od alergija
 • štiti od crijevnih infekcija
 • sintetizira vitamine B grupe i proteolitičke enzime
 • poboljšava resorpciju nekih minerala (Ca, Mg, Fe)
 • utječe na razvoj normalne crijevne morfologije
 • štiti od raka debelog crijeva

Zbog navedenih razloga izuzetno je bitno održavati crijevnu mikrofloru što zdravijom. Tu nam mogu pomoći probiotici.

Indikacije za primjenu probiotika kod djece su:
 • crijevne infekcije
 • novorođenačke kolike
 • alergije
 • antibiotske i kemoterapije
 • poremećaji biološke ravnoteže između patogene i fiziološke mikroflore
Probavne infekcije kod djece
Infekcije probavnog sustava vrlo su učestale u dječjoj dobi, prate ih povišena temperatura, proljev, povraćanje, bolovi u trbuhu.

U djece se najčešće radi o virusnoj infekciji uzrokovanoj rota ili adenovirusima.

Crijevne infekcije kod djece obično imaju samoizlječiv tijek.

Nakon dva dana prestaje povraćanje, nakon 2-5 dana postupno dolazi do pada temperature i smanjivanja učestalosti stolice te do njenog formiranja. Za potpunu normalizaciju stolice potrebno je 7-14 dana.

Zbog učestalih vodenastih stolica i povraćanja, te povišene temperature i znojenja tijekom ove bolesti može doći do gubitka tekućine iz organizma (dehidracija) ili gubitka natrija, kalija, klora iz organizma (elektrolitski poremećaj). Takvi poremećaji su češći ako su djeca mlađa od 3 godine, te ako je bolest teža. Kada dijete ima proljev ili povraća najvažnije mu je nadoknaditi tekućinu i soli.

Preporuča se nadoknada tekućine na usta kad god je to moguće, a koriste se već pripremljene otopine koje sadrže elektrolite (natrij, kalij, klor) i glukozu npr. Rehidromix.

Kod kuće se mogu liječiti djeca koja nisu ili su blago do umjereno dehidrirana. Sve teže slučajeve dehidracije treba liječiti u bolnici. Bez obzira na stupanj dehidracije u bolnici treba liječiti svu onu djecu koja obilno povraćaju, koja odbijaju tekućinu, te djecu s komplikacijama (poremećaj svijesti, grčevi uz temperaturu).

Savjeti roditeljima

Dati djetetu više tekućine nego obično: - ne prekidati dojenje - voda (prokuhati pa ohladiti), dati vodu s hranom koja sadrži sol - vodenasta hrana: kašice, juhe - ORS - davati djetetu onoliko tekućine koliko želi a) preporuka za djecu mlađu od 2 godine 50-100 ml za svaku proljevastu stolicu b) za djecu 2-10 godine ide 100-200 ml za svaku proljevastu stolicu c) za djecu stariju od 10 godina, koliko žele

ORS je potrebno davati i nakon korekcije dehidracije sve do prestanka proljeva, čime se ubrzava oporavak sluznice crijeva i skraćuje trajanje proljeva.

U slučaju povraćanja, treba prekinuti davanje tekućine na 10 minuta, a zatim nastaviti, ali sporije. Davati djetetu dosta hrane kako bi se spriječila neishranjenost i dehidracija - odabir hrane ovisi o djetetovom uzrastu, o tome koju hranu više voli i o navikama u prehrani prije oboljenja - u djece koja sišu nastaviti davati majčino mlijeko, podoji trebaju biti češći - djetetu starijem od 6 mjeseci valja uz mlijeko dati žitarice, povrće, meso, ribu, hranu koja sadrži kalij (banane, rajčica, sokovi od svježeg voća). Hrana mora biti dobro skuhana, ispasirana, samljevena, svakom obroku valja dodati 5-10 ml biljnog ulja. - kada se proljev zaustavi, tijekom dva tjedna davati minimalno jedan obrok na dan više od uobičajenog - ako je dijete neishranjeno, valja nastaviti s davanjem dodatnih obroka sve dok dijete ne vrati tjelesnu masu koja mu pripada uzrastom.

Liječniku se potrebno javiti što prije ako: - dijete izgleda teško bolesno, - dijete ima izražene znakove dehidracije, - dijete ima krv u stolici, - dijete ima vrućicu iznad 40 °C, - dijete ima bolove u trbuhu dulje od 2 sata, - dijete povrati više od 3 puta, - dijete mlađe od mjesec dana ima više od 3 obilne proljevaste stolice, - dijete imalo više od 8 stolica u proteklih 8 sati.
Kašalj
Kašalj je naglo, eksplozivno izdisanje, pri čemu brzo strujanje zraka ponese nakupljeni sadržaj sluznice dišnih puteva prema ustima. Kašalj je najčešće refleksni odgovor koji nastaje podražajem receptora za kašalj koji su razmješteni u sluznici ždrijela, grkljana, dušnika, bronha i manjim dijelom u manjim bronhalnim ograncima. Podražaj na kašalj mogu izazvati strana tijela, čestice prašine, hlapljiva kemijska sredstva, promjene u temperaturi, a kod djece najčešće, nakupljanje sekreta koji nastaje zbog alergije ili upale na sluznici dišnih putova.

Razlikujemo vlažni ili produktivni kašalj te suhi ili nadražajni kašalj. Kod produktivnog kašlja dolazi do otkidanja sekreta sa sluznice, pojačava se u tjelesnim naporima kada struja zraka pokrene nataloženi sekret sa sluznice bronha i dušnika te izazove podražaj receptora za kašalj. Produktivni kašalj koji nastaje curenjem sekreta iz nosa, češće se javlja noću jer tada oslabi refleks gutanja te umjesto da sekret koji se cijedi iz nosa bude progutan, on odlazi u dušnik. Kod suhog, nadražajnog kašlja sekreta nema ili ga ima u vrlo maloj količini. Karakterizira ga stalno prisutna iritacija na kašalj, osobito kad se osoba umiri odnosno legne.

Kašalj se liječi simptomatski, pomoću sredstava koji potpomažu iskašljavanje kod produktivnog kašlja-ekspektoransi. A kod suhog kašlja lijekovima koji smiruju nadražaj na kašalj-antitusici. Ukoliko je kašalj alergijskog porijekla, daju se antihistaminici. Postoje određene metode kojima si možete pomoći smiriti kašalj, to je ispiranje nosne sluznice sa fiziološkom otopinom ili s otopinom morske vode. Preporuča se prozračivati prostor u kojem se boravi i spava, te vlažiti prostor. Piti puno tekućine, osobito čaja sa medom. Tu je nekoliko osnovnih informacija o kašlju, za sva druga pitanja, obratite se Vašem ljekarniku!
Pravilno uzimanje osnovnih antibiotika

AMOKSICILIN - na pun ili prazan želudac

AVELOX - popiti cijele s puno tekućine, ne uzimati hranu

CEDAX - bez obzira na vrijeme obroka

CEFALEKSIN, CEPOREX, CEFALEXIN - neovisno o obroku

CEFZIL - neovisno o jelu
CIPRINOL, CIPROMED - uzimanje nije jako ovisno o jelu, ali ipak bolje na prazan želudac, mliječni proizvodi smanjuju apsorpciju lijeka
EFOX - progutati cijelu tabletu nakon obroka

FROMILID - tablete ne lomiti, uzeti s puno vode, neovisno o obroku

FROMILID UNO - tablete ne lomiti, uzeti s puno vode, tijekom jela

HIRAMICIN - sa punom čašom vode jedan sat prije ili dva sata nakon jela

KLAVOCIN, KLAVAX, AUGMENTIN - na početku obroka

KLIMICIN - neovisno o obroku s mnogo tekućine

LEKOKLAR - tablete ne lomiti, s malo tekućine, hrana ne utječe na opseg apsorpcije, ali je može usporiti

LEKOKLAR XL - uvijek sa hranom

MAKCIN 500 mg - neovisno o jelu

MAKCIN SR - uz jelo

NOVOCEF - tabletu popiti cijelu, znači ne lomiti, uzima se nakon jela, ne uzimati s lijekovima koji smanjuju kiselost želučanog soka

ORBENIN - bar pola sata prije jela

PENBRITIN - jedan sat prije ili dva sata nakon jela sa čašom vode

SILAPEN - tablete se uzimaju prije jela, od 1000 mg se uziamju cijele s malo tekućine, od 1500 mg se mogu prepoloviti

SUMAMED kapsule 250 mg - jedan sat prije ili dva nakon jela

SUMAMED tablete 500 mg - tablete cijele progutati neovisno o jelu

XORIMAX - tablete progutati cijele, bez žvakanja, s čašom vode, odmah nakon jela
Priprema kože za sunce
Pred nama je toplije vrijeme, ljeto, more, sunce... No moramo se pripremiti na taj stres za nas najveći organ jer koža je u izravnom kontaktu sa UV zrakama koje nam mogu prouzročiti brojne neželjene učinke.

Postoje brojni preparati koji služe pripremi kože za sunce, izvana i iznutra. Brojni su proizvodi za samotamnjenje ili oni koji pospješuju tamnjenje. No oni ne štite našu kožu, samo joj daju ljepši izgled. Preparati za samotamnjenje vežu se za proteine u površinskom sloju kože i ne ispiru se, nego se uklanjaju kada se taj sloj kože oljušti s površine. Oni preparati koji potiču tamnjenje stimuliraju stvaranje melanina i na taj način, uz izlaganje UV zrakama, ubrzavaju preplanulost. U zadnje vrijeme popularizacijom fitoaromaterapije uspješno se koristi bazno ulje mrkve i eterično ulje mrkvinih sjemenki bogati prirodnim beta karotenom za pripremu, ali i za sunčanje. No štetni učinci UV zraka i dalje nisu spriječeni.

S druge strane diljem svijeta ističu se neki dijetetski propravci koji kožu pripremaju i štite iznutra. To je u prvom redu beta karoten. Kao snažan antioksidans smanjuje aktivnost slobodnih radikala koji nastaju utjecajem UV zraka. Uz to veže se s kožnim pigmentom i potiče prirodno tamnjenje kao i regeneraciju kože i proizvodnju melanina. Najvažniji prirodni izvor beta karotena je modrozelena alga spirulina pa se i ona može uzimati umjesto sintetskih preparata beta karotena. Drugi važan prirodni karotenoid je astaksantin. Nalazi se u prirodi u oklopima rakova, škampa, daje boju lososu. On je mnogo jači antioksidans od beta karotena pa je i njegova upotreba poželjna prije i za vrijeme sunčanja. Ovi karotenoidi ublažavaju alergijske reakcije na UV zrake, omogućuju bolje i brže tamnjenje te dulje zadržavanje tena. Takoder smanjuju isušenost i boranje kože. Potrebno je započeti s uzimanjem 4 - 6 tjedana prije intenzivnog izlaganja suncu.

Uz ove pripravke za zdravlje i ljepotu kože važni su uvijek, a naročito ljeti i vitamin E, vitamin C te vitamini B kompleksa. Oni poboljšavaju prokrvljenost kože i sprečavaju isušivanje, a vitamin E dodatno djeluje kao antioksidans i zaštita od preranog starenja kože.

Važno je naglasiti da sve ovo nije zamjena pravilnoj zaštiti od sunca. Potrebno je koristiti preparate sa zaštitnim faktorom pri svakom izlaganju suncu, nositi kape i naočale te odgovarajuću odjeću. Već i proljetno sunce može izazvati opekline i oštečenja kože! Za sve ostale informacije obratite se Vašem ljekarniku u jednoj od naših ljekarni.
Aromaterapija
Aromaterapija je grana komplementarne medicine koja koristi eterična ulja za očuvanje zdravlja i održavanje psihofizičke ravnoteže čovjeka. Karakterizira ju cjeloviti pristup osobi s osvrtom na fizičke, emotivne, mentalne i duhovne potrebe. Otvaranjem sveučilišta, centara i škola, ljudi počinju uviđati prednosti i pogodnosti koje im pruža korištenje eteričnih ulja. Neki je doživljavaju putem zdravstvenog turizma, neki putem kozmetike, neki kao praktičnu pomoć u svakodnevnim životnim problemima, a neki kao tehniku samorazvoja i visoke duhovne discipline.

Eterična ulja, znana i kao esencije i hlapiva ulja, izrazito su mirisni tekući sastojci aromatičnog bilja. To su mješavine oko 100 organskih spojeva koji imaju svoju karakterističnu kemijsku strukturu i daju ulju njegov miris i terapeutske učinke. Ulja koja se koriste u aromaterapiji moraju biti čista i potpuno prirodna i zato je vrlo važno napomenuti da takvo ulje ne može biti jeftino. Dobivaju se destilacijom, ekstrakcijom ili istiskivanjem raznih dijelova biljke, najčešće cvijetova, stabljike, plodova i kore. Vodena otopina koja zaostane nakon izolacije eteričnog ulja naziva se hidrolat i kao blaži i nježniji pripravak koji se može nanijeti direktno na kožu, ima svoju primjenu u kozmetičkim preparatima i inhalacijama, a naročito je pogodna za primjenu kod djece i starije populacije. Djelovanje eteričnih ulja je vrlo raznoliko. Ovisi o svakom pojedinom ulju, ali osnovna djelovanja su protuupalno, antipiretičko, smirujuće, antivirusno, protugljivično, antiseptičko, utječu na srce i krvni tlak, utječu na raspoloženje i koncentraciju, pomažu pri probavnim poteškoćama i jačaju imunitet.Eterična ulje mogu se koristiti na razne načine.

Najpopularniji je svakako inhalacijom preko aroma lampe kada ulja hlape direktno u prostor u kojemu boravimo. Uz inhalaciju, odnosno apsorpciju plućima, apsorpcija kroz kožu je drugi važan put primjene eteričnih ulja. Osim lavande i čajevca koji mogu doći u direktan kontakt s kožom, ostala ulja moraju biti razblažena u određenom emulgatoru, najčešće baznom ulju (ulje avokada, noćurka, jojobe, badema, lješnjaka, crnog kima, maslinovo ili ulje gospine trave) koje se onda nanosi na kožu, najbolje masažom. Za aromakupke, njegu kose i kože eterična ulja se mješaju s medom, mlijekom ili nakapavaju na soli. Eterična ulja nalaze svoju primjenu i kao oblozi, tekućine za grgljanje i ispiranje usta, u sauni... Moguća je i oralna primjena, ali to je bolje prepustiti stručnoj osobi jer su eterična ulja visokokoncentrirani proizvodi koji mogu imati i neželjene učinke.

Osim svih koristi koje možete imati od upotrebe eteričnih ulja, aromaterapija je svakako terapija u kojoj ćete uživati. Osjet mirisa veže se s područjem u mozgu koje se bavi emocijama i pamćenjem i tu leži objašnjenje tajanstvenih mogućnosti umijeća aromaterapije. Kako god bilo, aromaterapija je ugodan način očuvanja i blagotvornog djelovanja na zdravlje i vitalnost. Za djelovanja pojedinih eteričnih ulja ili njihove kombinacije, razne načine na koji bi Vi mogli imati koristi pitajte Vašeg ljekarnika u Ljekarnama Jadran.
Pomoć pri odvikavanju od pušenja
Otvaranjem teme o mogućnosti zabrane pušenja na javnim mjestima i pojavom novih preparata na našem tržištu u zadnje vrijeme kroz medije se puno govori o prestanku pušenja. S obzirom da je ovisnost o duhanskim proizvodima jaka, u terapiju odvikavanja potrebno je uključiti što više faktora koji mogu djelovati pozitivno.

Podrška obitelji, bihevioralna terapija, savjetovanje, redukcija uporabe alkohola i kofeina tijekom prva dva tjedna kao i čuvanje od stresa i negativnih situacija igraju važnu ulogu u samom tijeku terapije. Farmaceutska industrija nudi rješenja u obliku nikotinskih flastera, žvakaćih guma, pastila, podjezičnih tableta i inhalatora od kojih su u Republici Hrvatskoj registrirani flasteri, žvakaće i najnovije tablete koje ne sadrže nikotin, ali služe kao pomoć u odvikavanju. Ovi pripravci smnjuju želju za cigaretom i umanjuju apstinencijske simptome.

Transdermalni nikotinski flasteri postoje u dva oblika. Primjenjuju se ljepljenjem na kožu, gdje ostaju 16 ili 24 sata i postepeno otpuštaju nikotin u krvotok. Flaster se lijepi svaki dan na drugo mjesto po mogućnosti bez dlaka. Uz njih se ne smije pušiti niti uzimati dodatnu nikotinsku terapiju. Kontraindicirani su kod osoba preosjetljivih na flster, djelatnu ili pomoćne tvari kao i kod bolesnika koji su nedavno doživjeli srčani udar, pate od nestabilne angine pectoris, Prinzmentalove angine, ozbiljne srčane aritmije ili nedavnog cerebrovaskularnog inzulta. Reakcije na mjestima primjene su najčešće negativne reakcije uz primjenu flastera.

Ostali simptomi koji se pojavljuju kao nuspojave mogu se pripisati i učincima odvikavanja i to su najčešće astenija, glavobolja, vrtoglavica, kašalj i bolest slična gripi.Nikotinske žvakaće gume postoje u dvije jačine. One se mogu koristiti uz cigarete dok ne dovedu do postepenog prestanka pušenja. Žvaču se dok okus ne postane jak kada se odlože između desni i obraza. Kada okus oslabi ili osjetimo želju za cigaretom, ponovo prožvačemo i ponovimo postupak. Obično se dnevno utroši deset žvakaćih guma, a dozvoljeno je najviše petnaest.

Za sve ostale informacije i savijete obratite se Vašem ljekarniku u Ljekarnama Jadran.
Atopijski dermatitis
Pojam atopija obuhvaća urođenu sklonost alergijskim reakcijama. Među najčešće alergene spadaju kućna prašina, perje, neki prehrambeni proizvodi.

Dermatitis ukazuje na upalnu promjenu u koži koja se manifestira crvenim plakovima (ekcemi), vrlo suhom kožom i jakim svrbežom.

Atopijski dermatitis najčešća je kronična bolest u ranom djetinjstvu. Nasreću, s godinama slabi intenzitet atopijskog dermatitisa tako da nakon desete godine oko 90 posto oboljelih više nema smetnje. U početku, kod dojenčadi stare od 2 do 12 mjeseci, najčešće zahvaća obraze, čelo, tijelo, šake, a kasnije se javlja na pregibima koljena i lakata. Koža osoba i djece sklonih atopiji ispucala je, blijeda, sklona ljuštenju.

Najneugodnije kod atopijskog dermatitisa jest svrbež koji je ponekad toliko intenzivan da dijete ne može zaspati. Stoga je najvažnije kožu njegovati na ispravan način uz odgovarajući tretman jer ekcem i svrbež utječu na kvalitetu života djeteta.

Posebno se moramo potruditi smanjiti isušenost kože, obnoviti njenu zaštitnu funkciju i posebnu pažnju obratiti čišćenju kože. Želite li savjete vezane uz sredstva za čišćenje, kupanje, njegu i obnavljanje kože, pravilnu upotrebu ljekovitih pripravaka i olakšavanje tegoba, želite li saznati više, obratite se vašem ljekarniku u Ljekarnama „Jadran“.
Prehlada ili gripa, sličnosti i razlike
Prehlada je blaža infekcija nosa i grla, koja traje najviše tjedan dana, a uzrokuju je različiti adeno i rhino virusi. Simptomi prehlade su hunjavica, začepljen nos, kihanje, grlobolja, kašalj, povišena tjelesna temperatura se rijetko javlja, uglavnom u male djece.

Gripa je zarazna infekcija gornjeg dišnog sustava, uzrokuju je tri tipa virusa influence: virus A, B i C. Virusi A i B izazivaju gripu s jače izraženim simptomima i često uzrokuju epidemiju; virus C izaziva gripu u vrlo blagom obliku, ponekad bez simptoma. Simptomi gripe u odraslih su visoka temperatura iznad 39°C, ponekad praćena zimicom, bolovi u mišićima i zglobovima, iscrpljenost, kašalj, glavobolja, šmrcanje, grlobolja. Simptomi gripe kod djece slični su simptomima kod odraslih, ali djeca često imaju još višu temperaturu.

I prehladu i gripu izuzetno je važno preležati i zaliječiti simptome, ukoliko se bolest adekvatno ne zaliječi, moguće su komplikacije. Najčešće komplikacije uzrokovane gripom su upala pluća izazvana virusom influence, bakterijska upala pluća, bronhitis, miokarditis i perikartidis, upala uha, upala sinusa, febrilne konvulzije kao posljedica visoke temperature u djece mlađe od tri godine. Ako ste bolesni, odmarajte, pijte puno tekućine, uzimajte lijekove za sniženje temperature i uklanjanje bolova, nikako nemojte uzimati antibiotike na svoju ruku jer su i prehlada i gripa bolesti koje uzrokuju virusi, a kod njih antibiotici ne djeluju.

Još jedna bolest može zbuniti kada je netko bolestan radi li se o običnoj prehladi ili o nečem drugom, a to je sezonska alergija (sezonski rinitis). Kod alergijskog rinitisa prisutni su kihanje, začepljenost i curenje nosa, svrbež očiju i ušiju, bolno grlo. Kako razlikovati prehladu od alergijskog rinitisa: prehladu obično karakteriziraju povišena temperatura i kašalj koji spontano nestaju nakon nekoliko dana, dok kod sezonskog rinitisa simptomi traju znatno duže.

Ukoliko se simptomi javljaju svake godine u približno istom vremenskom razdoblju (proljeće, ljeto, jesen), simptomi traju duže od dva tjedna, prisutan je iritantan svrbež očiju i nosa, sluz u grlu i nosu je vodenasta i prozirna, nakon kihanja ne postoji olakšanje, riječ je o alergiji.

Ako imate takvih smetnji, a ne znate kako si pomoći, želite li pravilan savjet ili saznati nešto više, obratite se nama u Ljekarnama „Jadran“, mi ćemo naći adekvatno rješenje za uklanjanje vaših zdravstvenih smetnji!
Hemoroidi
Hemoroidi su najčešća bolest analne regije. Zahvaća barem jednom u životu, 50-85% ljudi, sve češće i mlađu populaciju. Nije opasna bolest, ali može biti bolan, neugodan i dugotrajan problem.

U analnom kanalu nalaze se tri hemoroidalna jastučića, smještena ispod sluznice. Oni sudjeluju u kontroli kontinencije. Sastavljeni su od glatkih mišića, vezivnog i elastičnog tkiva i spletom krvnih žilica. Kada vezivno tkivo oslabi, dolazi do oteknuća hemoroida. Više čimbenika pogoduje razvoju ove bolesti. Od genetske predispozicije, trudnoće, prehrane s premalo vlakana, unos masne pržene hrane, ljute i začinjene, nedovoljna fizička aktivnost, dugotrajno sjedenje ili stajanje, pretjerana upotreba laksativa koji iritiraju sluznicu, naprezanje pri defekaciji, česti proljevi i opstipacije koji stvaraju pritisak na debelo crijevo i rektum te iritiraju sluznicu. Djelovanjem ovih čimbenika dolazi do porasta tlaka unutar hemoroidalnih jastučića i stjenka krvne žilice se rasteže. Može doći do pucanja te se javlja krvarenje.
Razlikuju se unutarnji i vanjski hemoroidi.

Glavni simptomi su:
 • krvarenje - kao svijetlo crveno krvarenje prilikom defekacije. Može biti i obilno što posljedično vodi do anemije.
 • svrbež i pečenje - nastaju zbog zadržavanja stolice te sušenja okolne kože. Koža nije hidrirana te zadebljava. Uporabom sapuna i pretjeranom higijenom stanje se pogoršava.
 • bol - od slabe do jake. Nastaje radi tromba zbog kojih se hemoroidi povećavaju i rasteže koža.
 • osjećaj punoće - unutrašnji hemoroidi stvaraju ovakav osjećaj kao da je još nešto zaostalo nakon stolice.
 • pojačano vlaženje - jer je sluznica izbačena prema van.

Mnogi ljudi s ovim problemom nemaju izražene sve simptome. Rektalno krvarenje se javlja i u drugim bolestima debelog crijeva te je zato bitno javiti se liječniku i odrediti ispravu dijagnozu. Proktološki pregled je bezbolan, ali može biti neugodan. S obzirom da ima veliku ulogu u ranom otkrivanju malignim promjena debelog crijeva, osobama starijim 50 godina preporučuje se redovita kontrola svake dvije godine.

Liječenje ovisi o stupnju hemoroidalne bolesti. Razni proizvodi na tržištu ne liječe, već kratkotrajno uklanjaju simptome i tegobe. Zato je prevencija izrazito važna. Promjenom životnih navika, unosom zdravije prehrane (prehrana bogata vlaknima, voćem i povrćem), dovoljno tekućine (2 litre vode dnevno), izbjegavanjem alkohola, jakih začina, napora kao dizanje teških predmeta, izbjegavanjem vrućih kupki se može spriječiti nastajanje ovih tegobi ili smiriti postojeće.

Na tržištu postoje razne kreme, masti , supozitoriji i tablete koje olakšavaju hemoroidalne tegobe. Najčešće takvi pripravci sadrže kamilicu, neven, divlji kesteni i hamamelis zbog svog blagotvornog djelovanja. Matična mliječ i propolis potiču epitelizaciju, te imaju pozitivan utjecaj na smanjenje simtoma bolesti. Lidokain uklanja bol i može se koristiti za kratkotrajnu terapiju kod težih oblika bolesti. Bizmut subglat i cinkov oksid imaju adstringentno djelovanje i smanjuju krvarenje. Hijaluronska kiselina reepitelizira tkivo, hidratizira i vraća elastičnost nadražene kože.

Tablete sadrže bioflavonoide koji smanjuju kapilarnu permeabilnost, te imaju antibakterijsko i antiflogističko djelovanje, smanjuju nadraženost upaljene sluznice, uklanjaju bol te smanjuju krvarenje, svrbež i pečenje.
Bitno je naglasiti da treba voditi brigu oko higijene tog područja, ali izbjegavajući sapun koji dodatno isušuje te koristeći samo vodi i/ili vlažne maramice za hemoroide.