ČPP - Nevolje s ljetom

Fotoprotekcija
Bliži nam se ljeto, mislimo na more, plaže, modu, možda i priželjkujemo ljetnu romansu, ali pomislimo li i na jako sunce i njegove štetne utjecaje? Koliko je zapravo bitna fotoprotekcija? Od ukupnog solarnog zračenja samo 10% čini ultravioletno zračenje(400nm-200nm). Ultravioletno zračenje se dijeli na UVA (400–315 nm) ili dugovalno (crno svjetlo),UVB (315–280 nm) ili srednjevalno i UVC (< 280 nm) ili kratkovalno (antimikrobno). UVC zračenje se apsorbira u ozonskom sloju atmosfere te de dopire do Zemljine površine. Dok UVA i UVB prodiru do Zemljine površine i imaju utjecaj na čovjeka.

UVB zrake uzrokuju eritem odnosno crvenilo kože u roku 12 do 24h od izlaganja suncu, a nakon 48 do 72h koža počinje tamnjeti. Izazivaju i opekline, ubrzavaju starenje kaže, te imaju i visok kancerogeni potencijal zbog čega su često uzrokom karcinoma kože. Dugotrajnim izlaganjem UVB-zrakama stanice gube moć regeneracije i započinju malignu tvorbu. Ovo zračenje ne prolazi kroz prozorsko staklo, ali prolazi kroz vodu.

UVA zrake dopiru do Zemlje u manjim količinama, ali dublje prodiru u kožu te djeluju na strukturu same kože, razarajući kolagen i elastin, posljedično vodeći do starenja kože. Nažalost to se očituje godinama kasnije. Ovo zračenje ometa reparaciju DNA te je i ovo zračenje dugoročno kancerogeno. Uzrokuje i eritem i neposrednu pigmentaciju. Prolazi kroz prozorsko staklo. Dermatološki gledano, zdrave preplanulosti nema. Onog trenutka kad smo preplanuli, oštećenje je već nastalo i potaknuo se proces kancerogeneze. Zato je potrebno kožu zaštititi i omogućiti joj reparaciju nakon izlaganja suncu.

Nanoseći preparat sa SPF faktorom spriječavamo prodor UV zraka do kože. Takva topička fotoprotektivna sredstva mogu imati fizikalne i/ili kemijske filtre. Fizikalni filtri su anorganske tvari poput titandioksida ili cinkovog oksida koji reflektiraju UV zrake. Ne prodiru kožnu barijeru te ne izazivaju fototoksične niti alergijske reakcije. Stoga su pogodni za dječju i atopičnu kožu. Kemijski filtri su organske aromatske molekule koje imaju sposobnost apsorpcije UV zraka. Idealan preparat za zaštitu od sunca je onaj koji ima zaštitu od UVA i UVB zraka te sadržava antioksidanse koji bi neutralizirali štetne radikale. Najnovije postignuće je uvođenje tzv. repair enzima koji aktivno stimuliraju obnavljanje fotooštećene DNA. Bitno je da takvi preparati budu fotostabilni, vodootporni te zdravi za korisnika.

Osim topičke primjene možemo se i sistemski zaštiti. Uslijed izlaganja suncu, dolazi do narušavanja endogenog antioksidativnog sustava. Time se smanjuje obrambena sposobnost organizma za regeneraciju DNA i neutralizaciju slobodnih radikala. Stoga je dobro unositi antioksidanse peroralno poput astaksantina, beta-karotena, likopena, luteina, zeaksantina, vitamina C i E, cinka, selena. Novija istraživanja pokazuju viskoku učinkovitost zelenog čaja (epigalokatehin- galat), piknogenola, genisteina, resveratrol, omega-3 masne kiseline te ekstrakta paprati Polypodium leucotomos koja inhibira nastajanje timin-dimera (mutacija DNA koja nastaje vezanjem susjednih timin baza njačešće inducirano ultravioletnim zračenjem).

Sam beta-karoten pruža djelomičnu zaštitu od UV-zračenja stoga je bolje koristiti pripravak koji ima različite antioksidanse. Astaksantin je karotenoid koji u organizmu ne prelazi u vitamin A te je siguran za dugotrajnu upotrebu. Ujedno je 500 puta jači od vitamina E, povećava produkciju antitijela, smanjuje alergijske reakcije na koži, eriteme i fotodermatoze. Omega-3 masne kiseline kao nezasićene kiseline imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere stanice (što je preduvjet svake zdrave stanice) te ublažavanju nadražaja kože. Kožu možemo još zaštititi i odjećom od posebnih materijala (UPF faktor) u koje se prilikom proizvodnje utisne titandioksid ili cinkov oksid. Pored toga od koristi su razna pokrivala, kape i šeširi, ali moramo paziti da obod šešira treba biti veći od 7.5cm kako bi pružao odgovarajuću sjenu za lice. Naravno, ne zaboravimo sunčane naočale. Moramo biti svjesni refleksije sunca od pijeska, kamena, vodene površine, prodor UVA kroz prozorsko staklo te da i 80% sunčeva zračenja dolazi do tla za oblačnog vremena i naravno izbjegavati sunce od 10 do 16 sati. Dojenčad i jako malu djecu ne preporučuje se izlagati suncu jer je njihova koža jako tanka, osjetljiva i nesposobna za adekvatnu reparaciju.

Kako pravilno nanijeti preparat sa SPF zaštitom? Prema standardima Europske unije potrebno je nanijeti 2 mg pripravka po cm² kože.
Tijelo podijelimo na 11 zona:
  • Glava i vrat uključujući uške, pregib nosa, usne i tjeme ako je ćelavo (1)
  • Ruke (2 i 3)
  • Prsa (4)
  • Trbuh(5)
  • Prednja strana nogu (6 i 7)
  • Stražnja strana nogu (8 i 9)
  • Gornji dio leđa (10)
  • Donji dio leđa (11)


Za svako područje (1-11) potrebno je povući debelu liniju kreme ili losiona od vrha srednjeg prsta do zgloba ruke ili 15 puta pošpricati zonu.


Kod djece od 3-5 godina na svaku zonu nanijeti jednu i pol dužine srednjeg prsta, kad djece od 6-10 godina dvije linije dužine prsta odrasle osobe. Kod sprejeva 5 puta pošpricati (3-5god),7-10 puta (6-10god) i 10-15 puta (iznad 10god).


Bilo bi poželjno na dio tijela jednolično rasporediti pripravak nanoseći ga u obliku točkica te razmazati. Time se preparat jednolično razmazuje po cijeloj zoni tijela. Kod djece ne smijete zaboraviti osjetljive dijelove koji se prekomjerno izlažu suncu poput nosa, lica, ramena, ruku i stražnji dio vrata. Također se često zaboravlja namazati stražnja strana koljena, Ahilova tetiva, uši, pazuh, gornja strana stopala te područje oko ruba kupaćih gaćica.

Zbog svega navedenog, jasno je da valja brinuti o svojoj koži (jer se u drugu ne može!). Ljekarne Jadran pripremile su za Vas veliki izbor... Ima ih u raznim oblicima: od mlijeka i emulzija do specifičnih matirajućih… No svi oni imaju i nešto zajedničko – popust od 20%. Kao što znate, koža pamti, zato požurite po adekvatnu zaštitu! Zdrava koža je lijepa koža
Gljivične infekcije noktiju
Onihomikoza nokta pogađa velik broj ljudi i predmet je svakodnevnih upita u ljekarnama. Uzročnici oboljenja su gljivice koje naseljavaju nokat, repliciraju se na njegovoj površini, a hranu crpe iz same strukture nokta koja se zbog toga mijenja. Obilježlje onihomikoze je promjena obojenja nokta koji s vremenom zadeblja i počne se mrviti, a postoji mogućnost i da se odvoji od ležišta. Kada su stopala izložena vlazi, naročito tijekom redovitog bavljenja sportom ili uporabe zajedničkih sanitarnih prostorija, javlja se problem gljivične infekcije nokta. Peroralna terapija antimkotikom efikasno je rješenje, ali se rijetko propisuje zbog problema pri dokazivanju uzročnika u mikrobiološkim preparatima i zbog položaja promjena na samom noktu kada je mogućnost sistemskog utjecaja na oboljelo mjesto minimalna. Pacijentu tada jedino preostaje da strpljivo tretira zahvaćeni nokat topičkim preparatom dostupnim u ljekarnama. Međutim, ustrajnost rezultira oporavkom oboljelog nokta. Za takav tretman na nozi potrebno je oko 12 mjeseci. Kada su u pitanju ruke, proces ozdravljenja nokta je malo brži iz jednostavnog razloga jer nokti na rukama rastu brže.

Spomenuti praparati dolaze u tekućem obliku i nanose se kapanjem, kistom ili su uklopljeni u praktičnu olovku. Aktivnu tvar ovih preparata čini antimikotik (najčešće klotrimazol ili naftifinklorid) ili prirodne tvari, primjerice eterična ulja, koje djeluju protugljivično. Od čistih eteričnih ulja za tretman ovih infekcija koristi se ulje čajevca ili mješavina eteričnih ulja lavande, kadulje i čajevca u maslinovom baznom ulju. Da bi se postigao terapijski efekt preparate treba koristiti svakodnevno; prva četiri tjedna dva puta na dan, a zatim jednom dnevno.

Zadebljali nokat dobro je stanjivati jednom tjedno (s novom rašpicom) što osigurava bolji prodor preparata. Lakiranje noktiju se ne preporučuje jer stvara pogodne uvjete za daljnji razvoj gljivica, a prije uporabe preparata svakako ga je potrebno odstraniti. Preparat se nanosi na cijelu površinu nokta i sačeka se koja minuta, dok se posuši, prije obuvanja obuće.

Gljivičnu infekciju noktiju moguće je i prevenirati upotrebom bilo kojeg topičkog preparata jednom tjedno. Prevencija uključuje i redovitu higijenu te pažljiv odabir materijala čarapa i obuće.
Venska cirkulacija
Problemi s venskom cirkulacijom pogađaju velik dio populacije kao posljedica životnih navika, zanimanja i nekih bolesti, a mogu biti i genetski uvjetovani. Kad mehanizam venske cirkulacije oslabi, javljaju se simptomi poput bolova u potkoljenicama, svrbeža, peckanja i otečenosti. Ova vrsta problema u većoj mjeri pogađa žene. Također, češća je tijekom ljetnih mjeseci zbog visokih temperatura i posljedičnog širenja vena. Ako se ovi neugodni simptomi zanemare, mogu prerasti u ozbiljan zdravstveni problem.
U ljekarnama se mogu pronaći brojni preparati koji podupiru funkciju vena. Topički preparati na bazi heparina jačaju stijenke krvnih žila, sprečavaju koagulaciju i smanjuju edeme. Od prirodnih supstanci najpoznatiji je ekstrakt divljeg kestena sa escinom kao djelatnom tvari, koji tonizira vene, smanjuje otok i patološki povećanu lomljivost kapilara.

Peroralni preparati kombinacija su ekstrakata ljekovitog bilja koji jačaju tonus krvnih žila, potiču suženje malih krvnih žila, djeluju blago protuupalno, poboljšavaju izlučivanje tekućine i smanjuju edeme. Neizostavno je spomenuti izvrstan učinak vitamina C koji sudjelovanjem u sintezi kolagena povećava elasticitet stijenki krvnih žila te na taj način smanjuje spomenute probleme. Od fizikalnih metoda postoje mogućnosti kompresivne terapije uz elastične čarape ili kompresivni zavoj. One fizički podupiru funkciju nožnih mišića i vena. Ovisno o uznapredovalosti stanja koristimo čarape s odgovarajućim stupnjem kompresije. Preventivno se preporučaju čarape najnižeg stupnja kompresije. Čarape se oblače ujutro u ležećem položaju s nogom podignutom iznad razine grudnog koša.

Elastični zavoj se postavlja u istom položaju, počev od nožnih prstiju do prepona. Svaki navoj treba prekriti polovinu do trećinu prethodnog. Nošenje elastičnog zavoja stvara nelagodu stoga se preporučuje postupno povećanje kompresije.

Već pri pojavi prvih simptoma treba reagirati kako bi se usporio razvoj problema. Dobro bi bilo smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu i u dnevni raspored uvrstiti sportsku aktivnost koja jača mišiće nogu. Kad god je to moguće, noge je poželjno odmarati u podignutom položaju i hladiti ih oblozima, a tople kupke i dugotrajno izlaganje suncu treba izbjegavati.
Ubodi kukaca
Boravak u prirodi nosi izvjesne nelagode u koje spadaju i ubodi kukaca.

Kreme s antihistaminikom kao djelatnom tvari donose brzo olakšanje smanjujući osjećaj žarenja i nesnosnog svraba. Ove kreme ipak nisu namijenjene za tretiranje većih površina kože, a nekad je potrebno izbjegavati izlaganje suncu nakon što je nanesena krema.

Postoje i kreme na prirodnoj bazi čiji aktivni sastojci poput kamilice, aloe-vere, nevena i čajevca smiruju žarište upale i pospješuju oporavak tkiva. Od prirodnih preparata korisno je i eterično ulje lavande koje svojim mirisom odbija kukce, a nanošenjem na mjesto uboda olakšava neugodan osjećaj.

U slučaju uboda komaraca, osa i pčela potrebno je hladiti zahvaćeno područje, a po potrebi se može peroralno primijeniti antihistaminik. Ukoliko je prisutna jaka alergijska reakcija ili je po srijedi ubod ose ili pčele u područje lica, vrata i usta, potrebno je hitno potražiti liječničku pomoć.
Kao zaštitu od uboda komaraca prilikom boravku u prirodi mogu se koristiti preparati u obliku sprejeva i krema koji se nanose direktno na kožu, izuzev predjela oko očiju i usana. Ako su u obliku spreja, nanose se prvo na ruke, a potom s ruku na lice. Postoje i flasteri koji se lijepe na odjeću otpuštajući miris koji odbija kukce. Od eteričnih ulja preporučuje se ulje lavande, citronele, eukaliptusa, limunske trave, paprene metvice, cedra, cimeta, geranija ili nijhove mješavine.