ČPP - Tema mjeseca

Alergijeske bolesti
Alergijske bolesti su skupina imunoloških upala uzrokovanih interakcijom antigena – alergena i antitijela u ponovljenom kontaktu. Potencijalni je alergen svaka tvar koja je nakon unošenja u organizam sposobna pokrenuti imunološku reakciju. Alergija nastaje kao interakcija nasljednih čimbenika i čimbenika okoliša, a zasniva se na pretjeranom odgovoru imunološkog sustava na uobičajene čimbenike okoliša.

Alergene razlikujemo prema mjestu kontakta i putu ulaska u organizam pa tako postoje: inhalacijski, ingestivni, injekcijski i kožni alergeni. Inhalacijski alergeni kao što su grinje iz kućne prašine, životinjska dlaka, perje, pelud trava, stabala i korova, plijesni najčešće uzrokuju simptome na dišnom sustavu i bolesti kao što su alergijski rinitis i astma.

Alergeni iz hrane mogu uzrokovati smetnje vezane uz probavni sustav, ali i sustavne kožne reakcije. Ubodi insekata, lijekovi i cjepiva, izazivaju sustavne ili samo kožne reakcije.

Kako razlikovati alergiju od prehlade?

Alergija
 • dijagnoza unutar uže obitelji
 • simptomi svake godine u istom vremenskom periodu
 • simptomi traju duže od 2 tjedna
 • iritantan svrbež očiju i nosa
 • sluz u nosu i grlu vodenasta i prozirna
 • nakon kihanja ne postoji olakšanje

Prehlada
 • simptomi traju kraće od 2 tjedna
 • nema svrbeža očiju i nosa
 • sluz u nosu gusta i žutozelena
 • kihanje dovodi do olakšanja
Preventivno djelovanje na pojavu alergije: Prva mjera u liječenju alergija je izbjegavanje alergena na koji je osoba osjetljiva. Za uspješnije izbjegavanje sezonskih alergena (peludi) preporuča se: - izbjegavati boravak i provođenje fizičkih aktivnosti u području bujne vegetacije u vrijeme visoke koncentracije peludi u zraku - izbjegavati sušenje i provjetravanje vlažne odjeće i posteljine na zraku - prostorije u kojima boravimo treba kratko provjetravati U osoba osjetljivih na cjelogodišnje alergene preporučuje se: - smanjiti koncentraciju kućne prašine (grinja) u prostoru u kojem se boravi - prostor u kojem se boravi mora se svakodnevno održavati - preporučuju se madraci, jastuci i deke iz umjetnih materijala - izbjegavati dodir s kućnim ljubimcima s dlakom i perjem

Sve je veći broj djece koja pate od različitih alergijskih reakcija. Smatra se da je alergološka obrada nužna u djece s ponavljajućim prehladama, upalama uha, učestalim curenjem nosa, jutarnjim kašljem, čujnim disanjem (sviranjem u plućima), te probavnim i kožnim alergijskim smetnjama.

Što se tiče testiranja na inhalacijske alergene, može se svesti na grinje iz kućne prašine, skupne alergene peludi te epitel i dlaku mačke.

Kod djece s težim oblicima atopijskog dermatitisa kod kojih su značajne promjene na većim površinama tijela, preporuča se laboratorijska dijagnostika.
Vrućica u djece
Vrućica je povišenje tjelesne temperature iznad kriterija koje prihvaćamo kao normalnu tjelesnu temperaturu. Vrućica je simptom, znak bolesti ili poremećaja, a ne bolest sama. Povišena temperatura: - rektalno > 38°C - pod pazuhom > 37°C - u ustima > 37.5°C Nastaje kad se, posredstvom prostaglandina, povisi razina u hipotalamičkom termostatskom centru zbog utjecaja interleukina i drugih medijatora upale izlučenih tijekom infekcija, autoimunih bolesti, ili zbog prekomjernog zagrijavanja izvana, a premalog odavanja tjelesne topline. Interpretacija povišene temperature zavisi o djetetovoj dobi, razini povišenja i popratnim simptomima. Bilo kakvo povišenje temperature u malog dojenčeta (mlađe od 2 mjeseca) ili temperatura viša od 40°C u djeteta bilo koje dobi, indikacija je za neodgodiv posjet liječniku.

U pravilu temperaturu do 38 °C nije potrebno snižavati, već dijete promatrati i mjeriti mu temperaturu svakih pola sata. U djece mlađe od 3 godine, zbog nezrelosti živčanog sustava i nasljeđa i nižu temperaturu je potrebno snižavati jer se mogu razviti grčevi u temperaturi (febrilne konvulzije). Snižavanje povišene tjelesne temperature vrši se fizikalnim mjerama ili antipireticima ovisno o visini temperature.

Fizikalne mjere za snižavanje povišene temperature:
- za djecu koja znaju sjediti; preporuka je razodjeveno dijete posjesti u kadu s 2-3 prsta vode temperature oko 29-32 °C, spužvicom ili krpom vlažiti kožu svako par minuta kroz 20-ak minuta, kontrolirati temperaturu. Lice i glava se ne smiju vlažiti.
- za dojenčad; zamotati dijete vlažnim ručnikom, preko toga omotati suhi ručnik ili plahtu, ne zamatati lice i glavu. Dijete držati zamotano 5-10 minuta, nakon toga obrisati dijete suhim ručnikom te kontrolirati temperaturu. Nije preporučljivo stavljati obloge na pojedine dijelove tijela (dlanove, tabane, prsa) kao ni stavljati obloge od različitih pripravaka (krumpir, luk, rakija).

Roditeljima je izuzetno bitno naglasiti da dijete neće dobiti upalu pluća ako se rashlađuje mlakom vodom kad ima temperaturu, već će mu pomoći da brže ozdravi. Lijekovi izbora za snižavanje povišene tjelesne temperature su paracetamol i ibuprofen.

Paracetamol je analgoantipiretik indiciran u djece.
Dob djeteta (mjeseci/godine) Doze paracetamola (mg)
dojenčad do 2 mjeseca 40 mg
djeca do 2 godine 60-120 mg
djeca od 2-7 godine 120-240 mg
djeca od 7-12 godine 240-300 mg
djeca preko 12 godine 500-1000 mg

Ibuprofen je nesteroidni protuupalni lijek s analgetskim i antipiretskim učinkom.
Kod djece se ibuprofen koristi za ublažavanje blage do srednje jake boli te za snižavanje povišene tjelesne temperature, kod reakcije na primljeno cjepivo.
Ne smije se davati djeci mlađoj od 6 mjeseci te djeci tjelesne mase manje od 7 kilograma.
Doze ibuprofena: kod početne temperature niže od 39°C preporučuje se doza od 5 mg/kg, a kad je temperatura viša od 39°C doza ibuprofena je 10 mg/kg. Antipiretski učinak traje 6-8 sati. Doze se primjenjuju 3-4 puta na dan.
Maksimalna preporučena dnevna doza u djece iznosi 40 mg/kg tjelesne mase.
Ako se javljaju gastrointestinalne nuspojave lijek se uzima uz obrok ili s mlijekom.
Za snižavanje povišene tjelesne temperature ibuprofen se može primjenjivati do 3 dana.
Za ublažavanje bolova ibuprofen se može primjenjivati 5-7 dana.

Paracetamol i ibuprofen su slične kliničke djelotvornosti. Profil nuspojava također je sličan, uz nešto više nuspojava tipa mučnine, povraćanja i leukopeniju uz primjenu ibuprofena. Paracetamol ima dominantno antipiretsko djelovanje, dok je protuupalno i antiagregacijsko slabo ili nikakvo.
Kombinacije ili alterniranje antipiretika se ne preporučuje.
Hemoroidi
Hemoroidi su najčešća bolest u analnoj regiji. Predstavljaju nabrekle krvne žile unutar i oko anusa i donjeg dijela rektuma. Ovisno o mjestu nastanka dijelimo ih na vanjske i unutarnje.

Vanjski hemoroidi smješteni su uz vanjski dio anusa, gdje je koža vrlo osjetljiva. Kada se u jednom od njih razvije ugrušak, na izlazu iz analnog kanala stvori se oteklina, koju osjećamo kao tvrdu i bolnu izbočinu. Krvare samo ako puknu, do pucanja može doći uslijed razdoblja otežanih i tvrdih stolica. Unutarnji hemoroidi nalaze se dublje u analnom kanalu, smješteni na tipičnim mjestima i uvijek su prisutni, oboljenje predstavljaju kada se povećaju i izlaze kroz anus prilikom pražnjenja te krvare. Oni ne bole tako da najčešće nismo ni svijesni da su povećani.

Simptomi

Najčešći simptom je krvarenje koje može biti u obliku svježe krvi na stolici, tragova krvi na toaletnom papiru ili jačeg krvarenja prilikom i/ili nakon pražnjenja. Hemoroidi također uzrokuju osjećaj pritiska, žarenje, svrbež i bol. Osjećaj pritiska nastaje zbog povećanih unutarnjih hemoroida koji svojim povećanjem ispunjavaju prostor gdje se inače sakuplja stolica. Svrbež može nastati zbog neadekvatne higijene te učestalog pranja sapunima, koje oslabljuje kožu i sluznicu što dovodi do veće osjetljivosti. Ponekad može doći do nekontroliranog izlaženja stolice koja nato iritira kožu. Bol se javlja u slučaju tromboze.

Uzroci
 • nasljeđe
 • trudnoća
 • debljina
 • dugotrajno sjedenje odnosno stajanje
 • kronična opstipacija
 • nepravilna ishrana

 • Liječenje

  Za sprječavanje nastanka hemoroida je najbolja preventiva: redovita i laka defekacija, pravilna ishrana (unos hrane bogate vlaknima, svježe voće i povrće), piti dovoljno tekućine te redovita tjelesna aktivnost. Određena hrana i piće mogu pogoršati hemoroide pa se preporuča njihovo izbjegavanje: začinjena i kisela hrana, kava i alkohol.

  Blaže oblike hemoroida možemo izliječiti upotrebom toplih sjedećih kupki i umivanjem anorektalnog područja blagim i bezmirisnim sapunima i vodom, temeljitim ispiranjem i nježnim brisanjem te potpuno osušiti oprano područje.

  Za samoliječenje je dostupno više vrsta pripravaka, koji najčešće sadrže lokalne anestetike, vazokonstriktore, adstringense, protektive, analgetike i antiseptike. Lokalni anestetici reverzibilno i lokalno smanjuju osjetljivost i kapacitet senzoričnih živaca te posljedično djeluju na smanjivanje i otklanjanje svrbeža i žarenja upaljenog područja. Protektivi mehanički štite sluznicu i na taj način spriječe iritaciju i dehidraciju tkiva. Adstringensi po aplikaciji na kožu ili sluznicu koaguliraju proteine i stvoraju tanak film, koji spriječava sekreciju sluzničnih izlučevina i na taj način smanjuju upalu i iritaciju sluznice. Pripravcima se dodaju druga sredstva koja ubrzavaju zacjeljivanje te antiseptici.
  Celulit
  Celulit je pojava sa kojom se susreće veliki broj žena, čak preko 80 % ženske populacije.
  Radi se o nakupinama masnih stanica na području bedara, bokova, stražnjice, nadlaktica, nogu žena.
  Pod pojmom celulita podrazumijevaju se promjene staničnog tkiva kože i potkožnoga tkiva, dakle vezivnoga i masnoga tkiva s krvnim i limfnim žlijezdama koje se u njima nalaze. Spomenute se promjene manifestiraju u obliku difuznih jastučića ili ograničenih čvorića, a nastaju uglavnom zbog viška masnoća, slabljenja vezivnog tkiva te poremećaja u cirkulaciji i izmjeni tvari, prije svega zadržavanja vode u tkivima.

  Pojava celulita može biti genetski uvjetovana, a njegovom nastanku pogoduje i čitav niz faktora:
  • specifičnosti fizioloških procesa vezanih uz pubertet
  • trudnoća i klimakterij
  • hormonski poremećaji
  • debljina
  • neuravnotežena prehrana
  • nedostatak fizičke aktivnosti
  • pušenje, alkohol
  • probavni poremećaji

  U početnoj fazi celulit se ne opaža na prvi pogled, nego su promjene, kvržice i rupice, vidljive tek ako se koža pritisne prstima. U sljedećoj fazi masne stanice već tvore jasno vidljive jastučiće, a koža postaje sve mlohavija. U trećoj pak fazi koža je sve tanja i manje elastična, u potkožnome tkivu sve je više kvržica, koje u završnoj fazi postaju sve tvrđe i zamjetno bolne na dodir, dok koža gubi elastičnost i zdravu boju.

  Celulit je problem koji se ne može riješiti preko noći, već se mora računati na dugotrajnu i tešku borbu na raznim frontama. Uz upotrebu raznih kozmetičkih metoda i preparata svakako podrazumijeva i određene promjene u načinu življenja te u prehrani. Potrebno je svakodnevno vježbati i opuštati se, bitan dio tretmana ja masaža, njega kože i dokazano učinkovita krema.

  Prehrana

  Što se tiče prehrane, treba izbjegavati slanu i masnu hranu. Izbjegavati crveno meso, masnu ribu, punomasne mliječne proizvode i rafinirane proizvode od žitarica poput bijelog brašna, bijelog kruha. U prehranu treba uvrstiti više sirovog voća i povrća, piti više vode, a izbaciti brzu hranu. Neuravnotežena prehrana sa pretjeranim unosom masnoća, ugljikohidrata i soli može vam pogoršati stanje. Prehrana siromašna vlaknima smanjuje mogućnost opskrbe tkiva kisikom i povećava formaciju radikala i toksina ispod kože. Biljke koje stimuliraju perifernu cirkulaciju poput ružmarina, ljute paprike, maslačka, koprive mogu biti vrlo učinkovite u borbi protiv celulita. Sastojci koji prirodno induciraju sintezu kolagena (vitamin C, gama linolenska kiselina) mogu pomoći u obnovi kože zahvaćene celulitom. Treba izbjegavati obilne obroke. Jesti 5-6 manjih obroka dnevno, a između svakog obroka napraviti pauzu 2-3 sata. Poslije svakog obroka popiti čašu vode.

  Vježbanje
  Današnji sjedeći način života smanjuje količinu mišićne mase u korist masnoga tkiva. Kako bi to spriječili treba se baviti laganim sportskim aktivnostima koje učvršćuju mišiće. Vježbanje je najučinkovitji način da zagladite neželjenu narančinu koru. Bilo kakav oblik redovitog vježbanja kroz dulji vremenski period pomoći će vam u rješavanju celulita.

  Anticelulitni preparati

  Princip djelovanja anticelulitnih preparata je poticanje cirkulacije, topljenje masnog tkiva, poticanje izlučivanja zaostale tekućine. Mogu sadržavati različite biljne ekstrakte (gingko i escin aktiviraju razgradnju nakupljenih masnoća te sprječavaju ponovni nastanak celulita, kofein ubrzava lipolizu, soli rutina ograničavaju lipogenezu), voćne kiseline (lipohidroksi kiselina-keratolitik, ubrzava staničnu obnovu, koža postaje meka, glatka i sjajnija), razne enzime. Važno je da se preparat rabi redovito i dosljedno, 2 x dnevno, barem mjesec dana.

  Ne postoji neko određeno vrijeme kada se treba raditi anticelulitna kura, preporuča se barem dva puta godišnje, u proljeće i jesen. Najidealnije bi bilo provoditi anticelulitnu kuru 4 puta godišnje, pri svakoj promjeni godišnjeg doba, zajedno sa detoksikacijom.

  Što se tiče rješavanja problema celulita u trudnoći, problem celulita se rješava kad se trudnoća iznese.

  Za osobe koje problem celulita žele rješavati na prirodan način, tu su aromaterapijski pripravci. Aromaterapijski pripravci su potpuno prirodni pripravci koje organizam prepoznaje i zbog toga ih dobro iskorištava. To su mješavine baznih (nosivih) i eteričnih ulja.

  Bazna ulja:
  • lješnjakovo
  • avokadovo (duboko prodire u kožu)
  • jojobino (elasticitet)

  Lješnjakovo ulje se najčešće koristi, vrlo brzo se upija tj.prodire u kožu što pogoduje djelovanju eteričnih ulja, samim tim ne ostavlja mastan trag na koži pa se može koristiti neposredno prije odijevanja. Bazna ulja potiču cirkulaciju i regeneraciju stanica te djeluju adstrigentno odnosno zatežu kožu i održavaju njenu čvrstoću i elastičnost.

  Eterična ulja:
  • cedar, nezaobilazno ulje za poticanje cirkulacije
  • borovica, diuretik, protiv zadržavanja vode i edematoznih stanja
  • čempres, adstrigent, tonizira i zateže kožu
  • ružmarin, stimulira cirkulaciju i izmjenu tvari
  • kadulja, izrazito lipolitičko djelovanje
  • eukaliptus, limun, limun trava-potiču cirkulaciju, jačaju kapilare
  • grejp, detoksikant
  Navedene uljne mješavine djeluju na razgradnju masnih stanica, potiču limfnu drenažu i rad bubrega, a samim tim detoksikaciju, ubrzavaju cirkulaciju i izmjenu tvari (metabolizam kože) i potiču uklanjanje viška tekućine iz organizma.

  Potrebno ih je redovito koristiti 2 x dnevno, mazati u tankom sloju. Rezultati se vide za mjesec dana.
  Proizvodi za zaštitu od sunca
  Svjesni štetnih učinaka sunca, ali ipak odlučni iskoristiti ljeto uz sunce i more,moramo obratiti posebnu pozornost odabiru pravog proizvoda za zaštitu naše kože. Pri toma uzimamo u obzir mnoge faktore kao što su mjesto odmora (zemljopisni položaj, nadmorska visina), odbijanje sunčevih zraka od raznih površina (vode, pijeska, trave, snijega, betona), razinu zaštite koju želimo, kozmetičnost, stabilnost i kvalitetu preparata. Zaštitni proizvodi sadrže UV- filtre koji mogu biti kemijski, odnosno oni koji apsorbiraju, ili mineralni koji reflektiraju UV zrake štiteći kožu od štetnog djelovanja sunca. Za kožu koja je sklona alergijskim reakcijama te za zaštitu nedavnih ožiljaka nakon kirurških zahvata potrebno je koristiti preparate s mineralnim filtrima. Poseban naglasak je na zaštiti dječje kože koju sunce oštećuje tri puta brže no odraslu i upravo iz tog razloga proizvodi moraju biti pouzdani, sigurni za primjenu, a ujedno dovoljno nježni za ovako osjetljivu kožu, otporni na vodu, pijesak, znoj i trenje.

  Nakon sunčanja kožu je potrebno smiriti, vratiti joj izgubljenu vlagu i pomoći joj popraviti štetu uslijed izlaganja suncu. Na kraju svakog dana provedenog na suncu preporuča se nanijeti hidratantno mlijeko na cijelo tijelo, a ako koža pokazuje znakove vrućine, crvenila, zatezanja, boli i upale preporuka je nanijeti balzame u debljem sloju više puta dnevno.

  Pri odabiru zaštitnog faktora odnosno zaštitnog proizvoda vrlo je važno voditi računa o vlastitom fototipu to jest tipu kože. Fototip osobe određuju boja njezine kože, boja kose, boja očiju i reakcija kože na sunce (sklonost opeklinama i astajanje preplanulosti). Postoje fototipovi od 1 - 4 definirani tako da se u fototip 1 ubrajaju ljudi vrlo svijetle puti s crvenom kosom i svijetlim očima, pjegicama po licu koje sunce uvijek opeče. Fototip 4 čine pak ljudi tamnije puti s tamnosmeđom i crnom kosom koje sunce nikad ne opeče i koji intenzivno tamne; fototipovi 2 i 3 se nalaze između ove dvije krajnosti. Iz toga proizlazi da je za fototip 1 nužna zaštita s najvećim mogućim zaštitnim faktorom SPF 50+, za fototip 2 prvo vrijeme također 50+ dok koža malo ne potamni,a kasnije 40, za fototip 3 SPF 30, kasnije 20 i fototip 4 SPF 20, kasnije 10.

  Proizvode za zaštitu od sunca biramo i ovisno o tipu, stanju i statusu naše kože. U ljekarnama postoje različite teksture i formulacije proizvoda za zaštitu od sunca tako da svatko može naći što mu najviše odgovara. Tako za osobe masne kože koja može biti sklona aknama biramo hidratantne gelove ili ekstremne fluide koji ne sadrže masnoće. Za normalnu i mješovitu kožu primjerene su hidratantne emulzije, dok suhoj koži više odgovaraju kreme. Ne smijemo zaboraviti na zaštitu usnica stikovima koji sadrže UV - filtere. Koža usnica, naime, ne proizvodi kožni pigment melanin koji bi joj dao prirodnu zaštitu od štetnih zraka. Istodobno je donja usna anatomski vrlo izložena UV zrakama pa je mogućnost pojave raka kože na tom mjestu još veća.

  Budući da je za pravilnu pripremu i zaštitu kože potrebno dobro poznavati svoju kožu, pozivamo vas potražite korisne savjete u jednoj od naših ljekarni.
  Detoksikacija organizma
  Detoksikacija je proces čišćenja organizma od toksina. Toksini su sve organizmu strane tvari, bez obzira bile one toksične ili ne. Svrha detoksikacije je čišćenje organizma od svih toksina te na taj način jačanje imunološkog sustava organizma.

  Organizam se čisti kroz pet organa za eliminaciju. To su bubrezi,jetra, crijeva, pluća i koža.Kroz pluća i kožu eliminiraju se toksini koji brzo isparavaju; bubrezima toksini topljivi u vodi; jetrom (žući) i crijevima toksini topljivi u mastima. Procesom detoksikacije se nastoji sve organe stimulirati, jer su pod stresom, te ih vratiti natrag u ravnotežu. Kada se preporuča napraviti detoksikacija organizma?

  Svaki put kad nas organizam to traži. Bilo da je organizam zadesio neobjašnjiv umor, tromost organizma, osjetljiva koža, alergije,podočnjaci, zbunjenost. Sve su to simptomi koji upozoravaju da se organizam ne uspijeva samostalno riješiti toksina i da mu je potrebna stimulacija. Organizam isto tako ne treba pokazivati znakove umora i nemogućnosti eliminiranja toksina i zaštite organizma, detoksikacija se svejedno preporuča napraviti četiri puta godišnje, na prijelazu godišnjih doba. Ako niste u mogućnosti napraviti detoksikaciju četiri puta godišnje, i da je napravite jednom godišnje, već ste puno učinili za svoj organizam i za svoje zdravlje. Koje su to biljke koje pomažu organizmu da se riješi toksina? Ima ih mnogo, nabrojati ćemo najvažnije. Artičoka i maslačak pomažu jetri potičući produkciju žući da se oslobodi toksina topljivih u mastima. Breza i končara pomažu bubrezima u izlučivanju više tekućine da se oslobode toksina topljivih u vodi. Čičak i maćuhica omogućuju koži da se riješi toksina. Komorač i alga fukus potiču pluća i crijeva na rad te ubrzavaju metabolizam. Pulpa datulje i šljive aktiviraju peristaktiku crijeva. Zeleni čaj je jaki antioksidans,on stimulira detoksikaciju na svim razinama.

  Danas na tržištu postoji veliki broj proizvoda za detoksikaciju, koji god izabarete dobro ste učinili za svoj organizam. Daje se mala prednost proizvodima koji se razrjeđuju u vodi jer se na taj način uzima dostatna dnevna količina vode i temeljito detoksicira organizam. Preporuka je detoksikaciju raditi četiri puta godišnje, pri svakoj promjeni godišnjeg doba.

  Osobe koje rade s otapalima, bojilima, kemijskim čistionicama, kemijskoj industriji, detoksikacija se preporuča raditi svaka 2 mjeseca. Što se tiče djece, s obziroma da ona jedu puno hrane koja u sebi sadrži bojila i druge organizmu toksične tvari (slatkiša, gaziranih pića), detoksikacija se preporuča napraviti jednom godišnje.

  Naravno dozu preparata je potrebno prilagoditi djetetovoj kilaži. Jedina kontraindikacija kada se detoksikacija ne smije vršiti je za vrijeme uzimanja antibiotika. Dakle, kada se završi kura antibioticima, tek tada detoksikacija stupa na red. Zaključak: napravite detoksikaciju bar jednom godišnje, organizam će vam biti zahvalan!
  Imunitet
  Što je to otpornost organizma?

  Otpornost organizma odnosno imunitet je sposobnost organizma da prepozna što ga ugrožava i da se od toga zaštiti. Razlikujemo prirođeni imunitet - stanice posjeduju informacije po kojima prepoznaju po organizam štetne elemente, te adoptivni imunitet – stanice na temelju iskustava same grade informacije o štetnim elementima.

  Tijekom života čovjek stječe sve veću imunološku memoriju tako da je broj stanica koje prepoznaju patološke stanice koje napadaju naš organizam, sve veći. Puno faktora utječe na imunološki sustav, odnosno slabi ga. Da bi organizam bio zdrav potrebno je imati dobar imunološki sustav i održavati ga u što boljoj funkciji!

  Koji su to tvari koje će održati Vaš imunitet u dobroj formi?!
  • Vitamini i minerali, ne utječu izravno na pojačavanje imuniteta, ali njihov nedostatak ugrožava sposobnost obrane organizma. Najvažniji su vitamini sa antioksidativnim svojstvima: vitamin C, beta karoten i vitamin E. Oni su prirodni antioksidansi, štite organizam od djelovanja slobodnih radikala koji bi mu naštetili. Vitamini B skupine također moraju biti neizostavni dio svakodnevne prehrane.
  • Echinacea, sadrži aktivne tvari koje povećavaju broj limfocita (stanica ubojica) i makrofaga, naših glavnih obrambenih stanica. Potiče proizvodnju interferona što značajno podupire obrambene snage organizma. Ne smije se uzimati u razdoblju duljem od mjesec dana, jednom do dvaput godišnje.
  • Cink, ima dobro preventivno djelovanje te skraćuje vrijeme prehlade i drugih infekcija. Djeluje na taj način da zarobi virus tako da se virus na zaglavi u sluznici.
  • Selen, pozitivno utječe na proizvodnju leukocita, bitan je sastojak enzima glutation peroksidaze koji štiti imunosni sustav od napada slobodnih radikala. Osobito je učinkovit kod starijih osoba te kod onih koje prehlada prečesto hvata.
  • Colostrum, sadrži visokovrijedne sastojke kao što su imunoglobulini (IgG); prirodni faktori odgovorni za neutralizaciju oksina, virusa i bakterija osiguravajući time pasivnu imunološku zaštitu, obnavljanje i jačanje zdravih imunoloških funkcija.

   Također sadrži faktore rasta koji potiču rast stanica u kostima, mišićnom tkivu, živcima i hrskavici, stoga povoljno djeluje na izgradnju muskulature vezivnog tkiva i matrice kostiju, pomaže osobama s kataboličkim oboljenjima i lošim prehrambenim stanjem, nakon kemoterapije i zračenja, osteoporoze i pojave trošenja koštanih dijelova. Bogat je vitaminima A, E, B12, folnom kiselinom, mineralima kalijem, kalcijem i fosforom, aminokiselinama taurinom (daje energiju),lizinom (uništava virus herpesa), glutaminskom kiselinom (uništava slobodne radikale). Sadrži i koenzim Q10. Posjeduje antivirusno, antibakterijsko, antioksidativno djelovanje. Dobro djeluje na probleme u gastrointestinalnom traktu. Potpomaže zacjeljivanju rana koje se teško liječe, inficiranih ozljeda kože i sluznice.
  • Beta-1,3 D glukan je supstanca izolirana iz stanične stijenke kvasca. Ima svojstvo aktivirati stanice makrofaga i stanice prirodne ubojice koji predstavljaju prvu crtu obrane našeg organizma u borbi protiv virusnih, bakterijskih i gljivičnih infekcija. Kada beta-1,3 D glukan dođe u kontakt s makrofagima, potiče ih na prepoznavanje, proždiranje i uništavanje svih vrsta uzročnika bolesti (virusa, bakterija, gljivica, mrtvih, mutiranih ili tumorskih stanica). Djeluje na sve vrste infektivnih bolesti; bakterijske, virusne, gljivične i parazitske infekcije, uključujući kronične upale i infekcije. Na autoimune bolesti; lupus, reumatoidni artritis, alergije. Povoljno djeluje na mononukleozu, aterosklerozu, zacjeljivanje rana i povreda, tumorska oboljenja, hematološka oboljenja (leukocitopenija, trombocitopenija, anemija).Ubrzava oporavak pacijenata nakon operacija, radijacija i kemoterapija u onkologiji, stomatoloških zahvata (makrofagi su jako važni nakon infekcioznih granuloma).
  Zimski odmor
  Razdoblje nakon božićnih i novogodišnjih blagdana za veliki broj naših sugrađana obiljezeno je aktivnim odmorom i predahom na snijegu. Odlazak u planine pruža brojne dobrobiti duhu i tijelu. Aktivnosti i sam boravak na svježem zraku obnavljaju naš organizam i pune baterije za uspješan početak nastupajuće godine. Tijekom skijanja uključeni su svi mišići pa uz činjenicu da se skija na čistom zraku i velikim visinama, ovaj sport i rekreacija među najzdravijim su i najkorisnijim za sve segmente zdravlja. S obzirom na stil života, prisutnu količinu tjelovježe i opće stanje organizma, preporučuje se tjelesna priprema.

  Ona bi trebala trajati najmanje šest tjedana, a najbolje je ako se provodi tri mjeseca. Krvožilni i dišni sustav moraju biti dobro pripremljeni da ne ostanemo bez zraka jer je na visokim planinama zrak razrijeđen, a potrebe su za kisikom povećane. Osnovna aerobička priprema u smislu plivanja, trčanja, vožnje bicikla, planinarenja, sportova s loptom itd. neophodna je radi opće tjelesne pripremljenosti. Priprema ne služi samo prevenciji ozljeda, nego će pomoći i da se užitak ne pretvori u nevolju s bolovima u čitavom tijelu. Potrebno je i pripremiti malu priručnu apoteku koja će nam olakšati sitne neugodnosti. Neophodni su nam u svakom slučaju analgetici protiv, u prvom redu, mišićnih bolova. U tu svrhu najbolja se pokazala acetilsalicilna kiselina (Andol, Aspirin), a djeluje i protiv povišene temperature.

  Za osobe osjetljivog želuca i djecu prikladniji je paracetamol (Lupocet, Panadol, Lekadol, Plicet, Efferalgan) kojeg možemo naći u različitim oblicima; tablete, šumeće tablete, čepići, sirup. I analgetici u obliku krema ili gelova također se preporučuju za uklanjanje lokalnih bolova uslijed ozljeda, uganuća, istegnuća... Također i oblozi, koji se po potrebi mogu zagrijati i ohladiti te i na taj način pomoći, uklanjanju boli. Nezaobilazni su i flasteri, elastični zavoji, komprese. Na snijegu je i koža izložena ekstremnim vremenskim uvjetima. Potrebna je krema s visokim zaštitnim faktorom jer odbljesak sunca od bijelih, blještavih površina pojačava njegovu snagu.

  Dodatno je treba njegovati i zbog niskih temperatura i ponekad hladnog vjetra koji smanjuje obrambenu sposobnost kože tako da bogata krema za ruke, krema protiv opeklina i alergija isto trebaju biti prisutne u našoj kutiji prve pomoći. Veliku korist možemo dobiti i od mineralnih i vitaminskih pripravaka, najviše vitamina C i magnezija, koji će naše povećane napore popratiti nadomjestnom energijom. S obzirom na mjesto putovanja i promjenu klime može se pokazati potrebnim ponijeti i pripravke za uklanjanje želučanih i probavnih bolova i smetnji, kao antacide i probiotike. Sada kada ste spremni i na najgore, duboko udahnite i opustite se! Uživajte u vašem zasluženom odmoru i iskoristite svaki trenutak najbolje što umijete! Sretan put i ugodan odmor želi vam Ljekarna „Jadran“!