Vaša pitanja ljekarniku

Što je Coaxil?
Coaxil je antidepresiv s anksiolitičkim djelovanjem, koristi se kod različitih depresivnih stanja. Djelovanje antidepresiva nastupa s latencijom od tri do šest tjedana. Trajanje terapije dogovara se s liječnikom, odnosno psihijatrom.
Testovi za trudnoću?
Cijene testova za trudnoću kreću se od 30-100 kuna. Najbolje ih je napraviti s prvim jutarnjim urinom jer je tad koncentracija hCG (humani korionski gonadotropin) hormona koji se luči u trudnoći najveća.
Imam čese upale očiju u vidu crvenila i otečenih kapaka. Terapija s antibiotskom masti mi je prvi put pomogla, mogu li kupiti tu mast u ljekarni?
Oko je jedan od najosjetljivijih organa, a njegova važnost je nesamo u tome što omogućava vid, već i stoga što mu je sluznica vrlopropusna za infekcije svih vrsta, a povezano je sa svim dijelovima glave i napose mozgom. Različite očne tegobe mogu imati naizgled iste simptome, a pravi uzrok tegoba može ustanoviti samo liječnik specijalist.

Ljekarnik s velikim iskustvom najbolje zna da je jedina prava pomoć pacijentu s tegobama oka uputiti ga okulistu. S našeg stanovišta poznavanja lijekova koji se koriste u terapiji oka možemo Vam reći da se antibiotska terapija koristi isključivopo receptu liječnika, a da i u toj terapiji postoji rizik od alergijske reakcije na sastavne dijelove (npr. neki pacijenti sualergijski reagirali na vazelin koji se koristi u izradi masti). Česti sastojak protuupalnih očnih kapi i masti su kortikosteroidikoji također mogu izazvati alergijske reakcije, a pri dugotrajnojterapiji dovode do oštećenja sluznice.Na kraju, nestručna upotreba antibiotskih masti za oko može subjektivno izazvati olakšanje, ali možda prikriva mnogo teži problem koji se može ustanoviti samo specijalističkim pregledom.
Prema našim saznanjima, danas su vrlo uznapredovale virusneinfekcije oka (herpesi), zatim infekcije specifičnim bakterijamakao što je Clamidia, koja uzrokuje kronične probleme, a može sedokazati samo uzimanjem brisa oka.Crvenilo i otok kapaka mogu biti i alergijski odgovor, a tada je terapija sasvim drukčija od antibiotske. Svakako, javite se liječniku!
Xenical i pretilost?
Xenical u svom sastavu sadrži orlistat. Orlistat je po svom djelovanju inhibitor lipaze koji bez sistemskog djelovanja sprječava apsorpciju masti i omogućava učinkovitu terapiju pretilosti. Masti se počinju izlučivati stolicom nakon 24-48 sati od prve doze, a na prethodno stanje vraća se 48-72 sata po prekidu terapije.

Tijekom primjene Xenicala preporučuje se niskokalorična dijeta. Ne smije se koristiti u slučaju preosjetljivosti na orlistat, kod kroničnog sindroma malapsorpcije, kolestaze i dojenja.Liječenje se treba prekinuti nakon 12 tjedana, ako bolesnik ne uspije izgubiti bar 5% tjelesne težine izmjerene na početku liječenja.
Doziranje: 1 kapsula ( 120mg ) uzme se neposredno prije, za vrijeme ili unutar jednog sata nakon glavnog obroka ( doručak, ručak, večera ). Ukoliko se jedan obrok preskoči, kapsula se izostavlja. Preporuča se uravnotežena, blago hipokalorična dijeta koja ne sadrži više od 30% kalorija iz masti, a da je bogata voćem i povrćem. Cijena mu je oko 400kn.
Afloderm krema?
Afloderm krema razblažena s belobazom ne smije se koristiti u dječjoj dobi bez liječničke preporuke. Crvenilo na licu mažite s dječjim kremama, ako ne bude prolazilo otiđite kod pedijatra da pogleda dijete.
Utjeće li Attiva-bronz na trudnoću?
Nema podataka o korištenju Attiva-bronz u trudnoći jer preparat nije ispitan. Pogledali smo sastav preparata, sastojci ne ukazuju da bi preparat mogao imati nepovoljan učinak na trudnoću, ali oprez je uvijek potreban.

Preporučamo Vam da ispitate preparat na manjoj površini, najbolje na unutarnjoj strani podlaktice. Uslučaju da dođe do reakcije potrebno je odmah prekinuti mazanje kreme.
Kako se koristi Elocom krema i mast?
Elocom krema i mast smiju se koristiti najviše 7-10 dana, maže se 1-2 puta dnevno u tankom sloju. Ako je potrebno, kura se može ponoviti za mjesec dana.

Oprez je potreban jer su to kortikosterodini preparati čija primjena nije preporučena kroz dulje vrijeme.
Oronazol?
Oronazol šampon nije na listi lijekova tako da ga ne možete dobiti na recept.
Elidel krema?
Elidel krema se pojavila na našem tržištu, možete je dobiti u svakoj bolje opskrbljenoj ljekarni.
Koji se lijekovi mogu uzimati sa Logestom?
Lijekovi koji se ne mogu uzimati sa Logestom su: fenobarbiton, fenitoin, primidon, karbamazepin, rifabutin, rifampicin, griseofulvin, modafinil i ritonavir jer ti lijekovi mijenjaju koncentraciju oralnih kontraceptiva u krvi.
Molim Vas da li je moguće zanijeti prilikom seksualnog odnosa u toku menstruacije, odnosno pred sam kraj i ako nije, koliko je to sigurno. Velika hvala.
Odgovor je potvrdan. Dakle, trudnoća je moguća čak i nakon seksualnog odnosa u toku menstruacije, pogotovo kod žena koje imaju tzv. skraćeni ciklus, ali i onima s produženim ciklusom preporučamo neku sigurniju metodu zaštite ukoliko ne planiraju trudnoću.
Ponovno smo primili nekoliko Vaših pitanja vezanih uz Logest. Zanima Vastočan način primjene, kolika je sigurnost zaštite od trudnoće itd. Pa, da pojasnimo.
Kada prvi put počinjete piti Logest, prvu tabletu trebate popiti prvi dan ciklusa, dakle prvi dan menstrualnog krvarenja. Tablete se piju 21 dan, nakon čega slijedi pauza od sedam dana za vrijeme koje bi trebalo doći do krvarenja sličnog menstrualnom. Osmi dan se nastavlja uzimanje tableta neovisno o tome da li je krvarenje prestalo ili ne. I tako, iz mjeseca u mjesec: 21 dan pijete tablete, 7 dana pauze i osmi dan nastavak terapije.

Znači, ako ste započeli s terapijomu ponedjeljak, svaku prvu tabletu novootvorene kutije ćete uvijek piti u ponedjeljak. Nakon pauze, koju bi bilo poželjno napraviti svakih godinu dana, tablete nastavljate uzimati kao da ih koristite prvi put. Dakle, prvi dan menstrualnog ciklusa.

Tablete bi trebalo uzimati otprilike uvijek u isto doba dana. Samo redovno i pravilno korištenje ove kontracepcijske metode jamči sigurnu zaštitu od neželjene trudnoće.
Imam 20 godina i pijem Logest već godinu i sedam mjeseci (po preporuci moga ginekologa). Trebam li napraviti nekakvu pauzu i kada?
Iako proizvođač ne navodi da je potrebno napraviti bilo kakvu pauzu čak ni nakon duljeg vremena uzimanja ovog lijeka, uvriježeno je mišljenje da su povremene pauze poželjne. Preporučljivo je pauzu napraviti otprilike svakih godinu dana, i to jedan do tri mjeseca.

Na kraju tog perioda bi trebalo provjeriti krvnu sliku i napraviti ponovno sve pretrage koje ste, nadamo se, napravili i prije nego ste počeli piti navedeni lijek. Na temelju dobivenih nalaza posavjetujte se, osim s ginekologom, i s Vašim liječnikom opće prakse da li da nastavite piti ovaj lijek ili da odaberete neki drugi način kontracepcije.
Da li je HPV opasan u trudnoći?
Prema našim saznanjima HPV nema utjecaja natijek trudnoće. Trudnici se na samom početku trudnoćenapravi papa-test, a također se i pri redovnim pregledima prati da li se virus širi ili ne. Ukoliko su potrbni bilo kakvi medicinski zahvati vezani uz lječenje HPV-a, odgađaju se do iza poroda.
Da li je Zyprexa lijek za paranoidnu shizofreniju?
Zyprexa (olanzapin) sutablete koje postoje u 3 jačine (5 mg, 7.5 mg i 10 mg).Koriste se u liječenju akutne faze šizofrenije i drugih psihoza s izraženim pozitivnim simptomima (npr. sumahnutost, halucinacije, dezorganizirano mišljenje) i/ili negativnim simptomima (npr. zaravnjeni afekt, emocionalno i socijalno povlačenje, osiromašenje govora).

Tablete se koriste oralno, nakon čega se olanzapin dobro apsorbira, a najvišu koncentraciju u plazmi dostiže unutar 5 do 8 sati, te hrana ne ometa njegovu apsorpciju. Nakon oralne primjene u zdravih osoba (koje nemaju bubrežnih, jetrenih ili sličnih zdravstvenih problema), prosječni poluživot eliminacije je 32 sata.
Željela bih ponešto informacija o novom proizvodu.Naime, radi se o nosnom aspiratoru za djecu (cijena je cca 370 kn). Zanima me da li je siguran, pošto su sinusi osjetljivi dio tijela i do sad su to u zdr. ustanovama obavljale uvježbane med. sestre.Navedeni proizvod opazila sam u vašim ljekarnama na plakatu s napomenom da se radi o novom proizvodu na hrvatskom tržištu.
Ovaj proizvod je namjenjen za uklanjanje curećeg sekreta iz nosa isključivo za djecu. Namjenjen je za kućnu upotrebu, a dizajniran je za kompetentnu uporabu od strane odraslih osoba isljučivo. Proizvođač u deklaraciji tvrdi da je praktičan,djelotvoran, lak za uporabu, nerizičan,apsolutno siguran i neškodljiv,te da jeprimjenjiv svugdje i u svako vrijeme.

Također je navedeno da djeluje trenutno ida je bešuman (može se primjenjivati i kad dijete spava).Periv je(antibakterijski vodootporan), što ne daje mogućnost bakterijama da preostanu nakon uporabe.Garancija za ovaj proizvod je jedna godina.
U liječenju Helicobacter pylori propisana mi je slijedeća terapija: Amoxil 500mg 2x2 (7 dana), Medazol 250mg 2x2 (7 dana) i Controloc 40mg 2x1 (7 dana), a zatim 1x1 (21 dan).Kojim redoslijedom ću ih piti, da li ću praviti pauzu između lijekova, te kakav je režim u odnosu na obroke?
Helicobacter pylori je gram-negativna bakterija koja uzrokuje većinu ulkusa (čira) dvanaesnika te veliki broj želučanih ulkusa koji nisu povezani s uzimanjem nesteroidnih antireumatskih lijekova (Voltaren, Ketonal, Lubor). Prije početka terapije potrebna je potvrda infekcije s H.P. Postoji nekoliko invazivnih te ne invazivnih postupaka detekcije H.P.

Eradikcija H.P. najučinkovitiji je način prevencije recidiva ulkusne bolesti. Dugotrajna terapija održavanja nastavlja se samo u bolesnika s visokim rizikom i čestim komplikacijama, dakle u onih koji često krvare iz ulkusa ili boluju od drugih bolesti kod kojih prijeti recidiv ulkusa. Kod dugotrajne terapije održavanja uobičajeno se uzima polovina ukupne količine lijeka koji se primjenjivao na početku liječenja.

LIJEČENJE INFEKCIJE S HELICOBACTER PYLORI Inhibicija sekrecije želučane kiseline u kombinaciji s antibioticima učinkovita je terapija u eradikciji infekcije s H.P. Antimikrobno liječenje provodi se kombinacijom inhibitora protonske pumpe (IPP)i dvaju antibiotika. Uspjeh eradikcije je između 85% i 95%.

Iako tzv. trostruka terapija tijekom 14 dana ima veću uspješnost u eradikciji H.P., zbog bolesnikova slabija pridržavanja liječničkih odredbi, nuspojave su češće. Osim toga zbog skupoće ove sheme liječenja preporučuje se tzv. trostruka terapija tijekom 7 dana. Ista se shema primjenjuje kod kroničnog gastritisa uzrokovanog sH.P.

Terapija se provodi tijekom 7 dana (osim kombinacije s azitromicinom), a uvijek uključuje 3 lijeka: inhibitor protonske pumpe i dva antibiotika. Nakon sedmodnevne terapije uputno je nastaviti terapiju inhibitorima protonskepumpe u uobičajenoj dozi slijedećih 2 do 6 tjedana.

Eradikcijske sheme: 1. IPP (omeprazol 2puta 20 mg, lanzoprazol 2 puta 30 mg, pantoprazol 2 puta 40 mg ), + amoksicilin 2 puta 2 tablete od 500 mg + klaritomicin 2 puta500 mg. 2. IPP + amoksicilin 2 puta2 tablete od 500 mg + metronidazol 3 puta 400 mg. 3. IPP + metronidazol 3 puta 400 mg + klaritromicin 2 puta 500 mg. 4. IPP + amoksicilin 2 puta 2 tablete od 500 mg, oboje po 7 dana + azitromicin 2 tablete od 500 mg kroz 3 dana.

U Vašem slučaju uzmite Controloc (1 tabletu) ujutro natašte. Poslije ovog lijeka možete nešto pojesti, a onda uzmite Amoxil (2 kapsule) i Medazol (2 tablete) uz dosta tekućine da ublažite eventualne nus-pojave. Ova dva lijeka uzmite ili zajedno ili u razmaku od dvadesetak minuta. Važno je da Amoxil uzimate točno svakih dvanaest sati! Navečer ponovno uzmite najprije Controloc(1 tabletu) na prazan želudac, a zatim Amoxil (2 kapsule)i Medazol (2 tablete) i tako sedam dana. U nastavku terapije uzimate samo Controloc (1 tabletu) ujutro natašte.
Da li je kod vas moguće kupiti Logest i bez lječničkog recepta i po kojoj cijeni?
Logest (kao i ostali oralni kontraceptivi) se prodaje samo uz preporuku liječnika, dakle na temelju privatnog recepta.Cijena ovog lijeka u našim ljekarnama je oko 70 kuna.
Čemu služe kreatin i triptofan? Kolika im je cijena, da li je to zdravo, te da li može škoditi zdravlju na bilo kakav način?
Kreatin je spoj koji nastaje iz triju aminokiselina: glicina, arginina i metinona. Sintetizira se u gušterači, jetri i bubregu, a troši u mišićju. Dakle, služi kao izvor energije koja se troši mišićnom kontrakcijom. Možda se može nabaviti u prodavaonicama specijaliziranim za sportsku prehranu.

Triptofan je esencijalna aminokiselina koja u organizmu sudjeluje u mnogobrojnim reakcijama, osobito u metabolizmu vitamina B1, B2, B12. Isto tako njegovom razgradnjom nastaju serotonin, triptamin i druge organizmu važne tvari. Mora se unositi hranom, u ljekarni se ne može nabaviti.
Zanima me da li radite kremice za Pityriasis versicolor i gdje se u Zagrebu mogu kupiti?
Pityriasis versicolor je oblik dermatoze koji uzrokuje kvasnica Pitysporum orbiculare. Liječi se antimikoticima širokog spektra kao što su terbinafin (Lamisil krema) i ketonazol (Oronazol šampon i krema). Ovi pripravci se mogu naći u svim ljekarnama.

U našim se ljekarnama (vjerujemo da je tako i u zagrebačkim) prema preporuci liječnika izrađuju i dodatni preparati da bi se poboljšalo liječenje.
Koja je razlika između Nolvadexa i Aromasina u terapiji karcinoma dojke?
Nolvadex i Aromasin imaju različite mehanizme djelovanja. Nolvadex (tamoksifen) je nesteroidni, na trifenil etilenu baziran lijek, koji ima složeni spektar antistrogenih i estrogenih farmakoloških učinaka u različitim tkivima. U pacijentica sa karcinomom dojke, na tumorskoj razini, tamoksifen primarno djeluje kao antiestrogen blokirajući vezanje estrogena na estrogenske receptore. Međutim, klinički rezultati upućuju na povoljno djelovanje tamoksifena i u liječenju tumora s negativnim nalazom estrogenskih receptora, što ukazuje na postojanje još nekog načina djelovanja.Koristi se kod palijativnog liječenja nekih oblika karcinoma dojke. Tablete se trebaju uzimati cijele s tekućinom za vrijeme obroka, u jednoj ili dvije doze na dan. Aromasin (eksemestan) je reverzibilni inaktivator aromataze.

Djeluje na supstancu zvanu aromataza koja je potrebna za stvaranje ženskih spolnih hormona, estrogena, osobito kod žena u postmenopauzi. Nekim tipovima stanica raka potrebni su estrogeni kako bi mogle rasti i umnožavati se.Gubitak estrogena inaktiviranjem aromataze je učinkovito i selektivno liječenje karcinoma dojke ovisnih o hormonima kod žena u postmenopauzi.Koristi se kod liječenja uznapredovalog karcinoma dojke u žena u postmenopauzi, kada liječenje drugim hormonalnim lijekovima (antiestrogenima kao što je npr. Nolvadex) nije bilo dovoljno uspješno. Tableta se uzima jednom na dan, nakon obroka, uvijek u isto doba dana.
Zanima me da li imate Zyban tablete (bupropion hidroklorid) za odvikavanje od pušenja i kolika je cijena?
Zyban je lijek koji nije registriran u Republici Hrvatskoj, ali može se naručiti na temelju privatnog recepta uz odobrenje Agencije za uvoz lijekova. Na tako naručen lijek trebalo bi čekati 2 do 3 tjedna. Cijena pakiranja od 30 tableta bila bi oko 400 kuna, a onog od 60 tableta oko 800 kuna.
Spasmex tablete - koriste se za?
Spasmex (trospij-klorid) spada u skupinu spazmolitika (lijekovi koji smanjuju grčeve glatkog mišićja, osobito u području probavnog trakta, žuči, mokraćnih organa i maternice).Tablete Spasmex forte se koriste kod grčeva i bolova u oboljenjima bilijarnog trakta (žučni trakt), kod čira na želucu i dvanaesniku, kod kroničnog gastritisa i pankreatitisa (kronična upala gušterače).

Koriste se također kod grčeva i bolova u urogenitalnim oboljenjima, naročito u nefrolitijazi i uretrolitijazi (bubrežni kamenci), kod funkcionalnih poremećaja mokrenja u pacijenata oboljelih od multiple skleroze, te kod spastičnih stanja u ginekologiji (upale, dismenoreja-bolna menstruacija, porođajni bolovi).
Kako Flonidan tablete djeluju na trudnoću (1. trimestar)? Da li se može naći koja zamjena za alergijski dermatitis?
Flonidan (loratadin) je lijek čija upotreba u 1. trimestru trudnoće nije dozvoljena, a u preostalom dijelu trudnoće se smije koristiti jedino ako liječnik smatra da je to neophodno.U svakom slučaju primjena loratadina za vrijeme trudnoće i dojenja nije poželjna.Lokalni antihistaminici kao što je npr. Synopen mast ili Prometazin krema također nisu preporučljivi za primjenu u trudnoći.

Primjenjuju se samo ako je nužno i to u malim količinama i što kraće.Naša preporuka je da pokušate s kremom na bazi bakra i cinka koja se koristi kod različitih oblika dermatitisa, pa vjerujemo da bi pomogla i kod alergijskog dermatitisa, s tim da nema štetan učinak na trudnoću.
Afloderm mast - koliko vremena se smije koristiti i koja količina neće prouzrokovati neželjene efekte?
Afloderm (alklometazon) je lijek koji spada u skupinu kortikosteroida-dermatika, koristi se za liječenje upala i pruritusa kod različitih dermatoza. S obzirom da kortikosteroidi imaju veliki broj nuspojava njihova primjena je ograničena, ali isto tako često i neophodna.

U svakom slučaju, preporuča se njihova racionalna primjena. Konkretno, Afloderm mast ili krema se treba primjenjivati 2-3 puta na dan uz lagano utrljavanje dok se ne upije u kožu ne dulje od 3 tjedna, a zatim je potrebno napraviti dužu pauzu.
Što je klamidija?
Klamidija je rod bakterija iz porodice Chlamydiaceae koji sadrži nekoliko vrsta, od kojih je Chlamydia trachomatis jedan od glavnih uzročnika spolno prenosivih bolesti i infekcija kod novorođene djece.Klamidija trahomatis prenosi se spolnim putem - spermom, vaginalnim iscjetkom i krvlju. Mjere zaštite uključuju sve uobičajene mjere za sprečavanje širenja spolno prenosivih bolesti. Također može pri sobnoj temperaturi ostati infektivna u kloriranoj vodi bazena i u nekloriranoj vodi 2 do 3 dana, kao i na vlažnom ručniku 45 do 90 minuta, pa se može prenijeti i tim putem. Eter, etilni alkohol, jod i Na-hipoklorit u koncentracijama koje se upotrebljavaju za dezinfekciju uništavaju infektivnostklamidije trachomatis pri sobnoj temperaturi za nekoliko minuta.

Ova bakterija izaziva niz bolesti, kao što su uretralni sindrom u žena, cervicitis, upalna bolest zdjelice, nespecifični uretritis muškarca, epididymitis, Reiterov sindrom, proktitis, konjunktivitis, dojenačka pneumonija, lymhogranuloma venereum. Posljedice infekcija klamidijom osobito su ozbiljne kod žena, jer u slučaju neliječenja mogu dovesti do razvoja zdjelične upalne bolesti, te neplodnosti ili nastanka vanmaternične trudnoće. U slučaju trudnoće klamidijska infekcija može uzrokovati infekciju posteljice, spontani pobačaj, prijevremeni porod i infekcije novorođenčeta. U slučaju konjuktivitisa mogu nastati ožiljci na rožnici, dok je razvoj sljepoće ipak relativno rjedak.Simpotomi su različiti i ovise o vrsti infekcije. U slučaju uretritisa i cervicitisa kod žena mogući su rijetki i blagi su simptomi poput peckanja tijekom mokrenja, pojačanog iscjetka u rodnici i krvarenja nakon spolnog odnosa.

Simptomi klamidijske infekcije se pojavljuju nakon 7 do 14 dana od spolnog odnosa sa zaraženim partnerom. Najčešće se manifestira kao peckanje tijekom mokrenja i pojačanim iscjetkom žućkaste boje iz rodnice. No, moguć je i izostanak simptoma, kada se klamidijskegenitalne infekcije mogu otkriti jedino na temelju laboratorijskih pretraga. Kod muškaraca se u simptome uretritisa ubrajaju svijetli (ponekad oskudni) iscjedak iz uretre, uz mogućnost blagih dizuričkih tegoba (smetnje mokrenja u vidu pečenja, učestalijeg nagona za mokrenjem, ili osjećaja otežanog ili isprekidanog izlaska mokraće), te eventualno crvenilo i vlaženje vanjskog ušća uretre na samom vrhu glavića spolovila. Simptomi su ponekad vrlo blagi, a u nekim slučajevima mogu i potpuno izostati. Liječenje se provodi primjenom antibiotika - doksiciklina, azitromicina, fluorokinolona, cefalosporina te ampicilina i amoksicilina. U slučaju urogenitalne infekcije potrebno je liječiti oba partnera.
Iz godine u godinu sve više osjećam simptome alergije, pa me zanima vrijeme cvatnje biljaka koje su najčešći alergeni?
ČEMPRES
veljača - travanj

RAŽ
veljača - studeni

TOPOLA
ožujak - travanj

PLATANA
ožujak - travanj

BREZA
travanj - svibanj

TRPUTAC
travanj - rujan

HRAST
svibanj - lipanj

MASLINA
svibanj - lipanj

KUKURUZ
svibanj - lipanj

ZOB
svibanj - kolovoz

TRAVA
svibanj - kolovoz

MAHUNARKE
svibanj - kolovoz

KOPRIVA
svibanj - listopad

PŠENICA
lipanj - srpanj

HREN
srpanj - listopad

AMBROZIJA
kolovoz – listopad

Postavite pitanje ljekarniku