Skip to content

Alergijski semafor, peludna prognoza i peludni kalendar

Svakodnevna praćenja dinamike pojavljivanja alergenog peluda u zraku od primarne su važnosti liječnicima i osobama osjetljivim na određenu pelud. Podaci o dnevnim kretanjima koncentracija peluda značajniji su u procjeni izloženosti alergenu pa se prezentiraju u obliku alergijskog semafora te peludne prognoze za određeno vremensko razdoblje.

Alergijski semafor način je dnevnog izvještavanja o količini peludnih zrnaca u zraku određenog područja. Temeljem mjerenja količine peludnih zrnaca u prostornom metru atmosferskog zraka određuju se boje alergijskog semafora: zelena, žuta i crvena.

Peludni kalendar predstavlja grafički prikaz peludnog spektra u zraku istraživanog područja tijekom promatranog vremena, a najčešće se izrađuje za razdoblje od godine dana. Zbog različitosti biljnih vrsta i početka njihove cvatnje izrađuje se za svako bio-geografsko područje. Peludni kalendar prikazuje informaciju o početku, trajanju i kraju polinacije pojedine biljne vrste na određenom području. Promjenljivost peludnog kalendara, koja se očituje iz godine u godinu, u ovisnosti je o klimatskim čimbenicima, ali i o rezultatima antropogenog utjecaja npr. sadnja novih vrsta u parkovima, različita iskorištenost zemljišta.

Pojavnost simptoma alergijske reakcije ovisi o stupnju alergenosti peluda i njihovoj koncentraciji u zraku. Obzirom da izloženost određenim razinama peluda kod osjetljivih osoba ne razvija iste simptome alergijske reakcije, napravljena je tablica raspona koncentracija za pojedine skupine peluda: pelud drveća, korova i trava.

 

Kriterij za ocjenu razine peluda u zraku

(izvor podataka: Peternel R, Čulig J, Srnec L, Mitić B, Vukušić I, Hrga I (2005) Variation in ragweed (Ambrosia artemisiifolia L.) pollen concentration in Central Croatia, 2002-2003. Ann Agric Environ Med 12: 11-16)

Izrazito osjetljive osobe razvit će simptome alergijske reakcije već pri niskoj razini peluda, većina osjetljivih osoba pri umjerenoj, dok će pri visokim i vrlo visokim razinama sve osobe osjetljive na pelud razviti simptome alergijske reakcije. Poznavanje prostorne i vremenske dinamike peludnih zrnaca tijekom godine jedan je od glavnih čimbenika za prevenciju i liječenje peludnih alergija. U tom kontekstu, najbolja preventiva je smanjenje izlaganja alergenima, što je u praksi vrlo teško izvodivo. Zbog svega toga nužno je pravovremeno informirati javnost o početku sezone cvjetanja alergenih biljaka.

Procjena razine peluda u zraku i elemenata vremenske prognoze (temperatura, vlažnost, vjetrovi) može dati vrlo korisne bioprognostičke podatke koji omogućuju osobama alergičnim na pelud prevenciju simptoma pravovremenim uzimanjem terapije (hiposenzibilizacija), organiziranje svakodnevnog života s ciljem izbjegavanja određenih peludnih alergena te planiranje putovanja i godišnjeg odmora u područja s niskim koncentracijama peluda planiranje dnevnih aktivnosti i odgovarajućih preventivnih postupaka.

Osobama alergičnim na pelud savjetuje se:

 • informirati se o kretanjima peludnih alergena (pratiti alergijski semafor i peludnu prognozu) i prema njima organizirati dnevne aktivnosti;
 • izbjegavati odlazak u prirodu za vrijeme sunčanog i vjetrovitog vremena;
 • za odlazak u prirodu izabrati dan nakon kiše jer su tada koncentracije peludi u zraku najniže;
 • nakon boravka na otvorenom prostoru pri povratku kući oprati ruke, otuširati se, oprati kosu i presvući odjeću, kako biste spriječili unošenje peludi u prostor u kojem boravite;
 • ne sušiti rublje na zraku u vrijeme visokih koncentracija peludi;
 • prekriti krevet i zatvoriti prozore u vrijeme najveće polinacije;
 • nositi sunčane naočale i šešire tijekom dana;
 • četkati i prati kućne ljubimce jer oni također skupljaju pelud;
 • boraviti u zatvorenim i klimatiziranim prostorima;
 • redovito uređivati svoje okućnice i travnjake;
 • izbjegavati šetnju pored i kroz zakorovljene površine;
 • uzimati redovito terapiju propisanu od liječnika.

 

Napisale: dr. sc. Ivana Hrga, dipl. ing. i dr. sc. Barbara Stjepanović, dipl. ing.

Tekst preuzet za službene stranice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar.

Izvorni tekst moguće pročitati na sljedećem linku: http://www.stampar.hr/hr/alergijski-semafor-peludna-prognoza-i-peludni-kalendar kao i mnoštvo drugih informacija i savjeta vezano uz temu alergija

 

Skip to content