Skip to content

Kako boraviti na suncu bez neželjenih posljedica?

Ljeto je već u punom zamahu i vjerujemo da bi svi željeli biti na plaži i uživati u ljetnim radostima a neki možda upravo i jesu. Kako bi vam boravak na suncu bio što ugodniji i bez neželjenih posljedica treba se pravilno zaštiti. U prošlom tekstu smo kratko napisali o ultraljubičastom zračenju i dodacima prehrani koji pomažu u zaštiti kože, a sada ćemo proći topikalnu i mehaničku zaštitu.

Kožu možemo zaštiti nanoseći preparat sa SPF faktorom koji spriječava prodor UV zraka do kože. Takva topikalna fotoprotektivna sredstva mogu imati fizikalne i/ili kemijske filtre, koji se razlikuju po svojoj apsorpciji i sigurnosti primjene. Ovisno o SPF faktoru preparati se razlikuju i po vremenu trajanja zaštite. Bitno je da se prilikom korištenja krema sa zaštitnim faktorom primjeni dovoljna količina preparata kako bi zaštita bila djelotvorna. Idealan preparat za zaštitu od sunca je onaj koji ima zaštitu od UVA i UVB zraka. Bitno je da takvi preparati budu fotostabilni, vodootporni te zdravi za korisnika.

Osim oralnih i topikalnih preparata od sunca mogu zaštiti i razna pokrivala, kape i šeširi, te sunčane naočale. Uz to može se naći i UV zaštitna odjeća koja pruža izuzetnu sigurnost, postojanost, visoke zaštitne faktore (UPF 50+), povoljnu mikroklimu i omogućava duži boravak na otvorenom. Zaštita je utkana u niti te je trajna i ne ispire se. Ukoliko ipak dođe do oštećenja kože zbog nedovoljne zaštite, treba koristiti umirujuće kreme za nakon sunčanja koje imaju mogućnost obnavljati oštećene stanice. Postoje i oralni preparati koji svojim antioksidativnim djelovanjem pomažu obnovu kože nakon sunčanja.

Moramo biti svjesni refleksije sunca od pijeska, kamena, vodene površine, prodora UVA kroz prozorsko staklo te da i do 80% sunčeva zračenja dolazi do tla za oblačnog vremena i naravno izbjegavati sunce od 10 do 16 sati. Dojenčad i jako malu djecu ne preporučuje se izlagati suncu jer je njihova koža jako tanka, osjetljiva i nesposobna za adekvatnu obnovu.

Nadamo se da smo vam malo približili koliko je sunce opasno i kako se zaštiti te vas još jednom pozivamo da nas posjetite u našim ljekarnama tijekom srpnja i kolovoza gdje ćete kroz našu edukativnu akciju moći testirati svoje znanje, informirati se o proizvodima za zaštitu od sunca i pravilnom nanošenju istih, alergijama na sunce, fototoksičnim lijekovima te nutritivnoj fotoprotekciji jer smo tu, kao i uvijek, uz Vas i Vašu obitelj.

Skip to content