Skip to content

Bolestan nitko ne izabire biti no pomoći bolesnoj osobi može biti naš izbor već danas!

Zdrav bolesnog razumjeti ne može! Narodna poslovica ili možda uvriježeno mišljenje među ljudima? No da li zbilja mora biti tako ili svatko od nas može, uz malo napora, pomoći onima koji se nažalost više ne mogu smatrati zdravima. Štoviše, kažu veljača je mjesec ljubavi…pa kako primjerenije proslaviti ljubav nego iskazivanjem razumijevanja prema osobi koja je u slabijem životnom položaju od nas samih, u ovom slučaju, odsustvu zdravlja…

U zdravstvenoj skrbi je osim stručne pomoći osobito važan humani pristup i emocionalna podrška oboljelima. Niti jedan se bolesnik, bez obzira na situaciju u kojoj se nalazi ili okolnosti koje su dovele do razvoja bolesti, ne bi trebao osjećati odbačenim, zaboravljenim ili krivim za vlastitu bolest. Sama činjenica o prisutnosti bolesti je teško prihvatljiva te nerijetko utječe ne samo na fizičko stanje osobe, već ujedno i na psihičko. Lijepim riječima, malim znacima pažnje i razumijevanjem svatko od nas može pružiti podršku oboljelima te pokazati ljudsku suosjećajnost.

Upravo poticanje svijesti o nužnosti primjerene skrbi o bolesnicima, uvažavanje njihovih prava i poštovanja koju svaki od njih zaslužuje predstavlja ideju vodilju obilježavanja Svjetskoga dana bolesnika. Obilježavanjem ovog dana se izražava i zahvala na trudu i humanosti svim zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima koji skrbe za bolesnike.

Stoga, okrenimo se oko sebe i već danas napravimo mali korak ka razumijevanju bolesnika. Nekada će to biti otvaranje vrata susjedu dok žurimo na posao, nekada vožnja na pregled člana obitelji po kišnom danu a nekada možda i posjeta u bolnicu poznaniku kada smo isplanirali druženje s prijateljima u vrtu. No ne zaboravimo, u njihovom cipelama i mi bi se bolje osjećali uz lijepu riječ, ljudsku toplinu, suosjećajnost i podršku.

Skip to content