Skip to content

Glaukom – tihi ubojica vida

Glaukom je skupina promjena na oku koje oštećuju vidni živac. Glaukom nastaje kao posljedica poremećenog normalnog protoka tekućine kroz oko. Zbog zadržavanja previše tekućine u oku, raste očni tlak. Može se javiti u bilo kojoj životnoj dobi, ali je najčešći među starijom populacijom. Neliječeni glaukom može dovesti do gubitka perifernog vida, a postupno i do sljepoće, stoga je bitno ići na redovne preglede oftalmologu, posebno nakon četrdesete godine života, kako bi se pravovremeno otkrio i liječio. Povećani rizik od glaukoma imaju osobe s dioptrijom većom od -4, stariji od 40. godina, dijabetičari te osobe s pozitivnom obiteljskom anamnezom. Glaukom otvorenog kuta najčešći je oblik glaukoma i uglavnom nema simptoma, ali ako vam se javljaju neka od sljedećih stanja treba se javiti  oftalmologu, jer se jedino preventivnim odlaskom na oftalmološki pregled i mjerenjem očnog tlaka može ustvrditi imate li glaukom.

  1. Osjećaj nelagode u očima

Povremena bol i osjećaj pritiska u očima te glavobolje iznad očiju i obrva mogu biti znakovi povišenog očnog tlaka.

  1. Poteškoće s vidom u noći

Glaukom otvorenog, ali češće zatvorenog kuta, mogu uzrokovati efekt duginih boja ili probleme s noćnim vidom kao halo (ili zvjezdana prašina) i zamagljen vid oko svijetlih točaka. To može biti problematično za vozače s glaukomom koji osjete ekstreman pritisak i naglu sljepoću kad se zjenica otvori, pogotovo po noći ili u slabo osvijetljenim okruženjima.

  1. Promjene u vidnom polju

Primarni glaukom otvorenog kuta tipično se ukaže sa sporijim smanjenjem perifernog vida pacijenta (koji uzrokuje tunelski vid) i prekidajući kutove vidnog polja u oba oka. Ponekad dođe do većeg gubitka vidnog polja prije negoli pacijent primijeti promjenu , a tada je očni živac već znatno oštećen.

  1. Akutni glaukom

Akutni glaukom zatvorenog kuta nema znakova upozorenja i najčešće se manifestira izrazitim crvenilom oka, proširenom zjenicom, jakom glavoboljom i mučninom s povraćanjem. Za akutni glaukom potrebna je hitna terapija.

Ako vam je dijagnosticiran glaukom postoje različite metode liječenja kao što su lijekovi(kapi), laser ili operacija, što ovisi o vrsti glaukoma i oštećenju vida u trenutku kada je glaukom dijagnosticiran.

Liječenje glaukoma kapima često dovodi do suhoće oka koja pacijentima izaziva nelagodu. Ukoliko se to dogodi važno je da se ne odustane od terapije, nuspojavu treba prijaviti liječniku ili ljekarniku. Važno je i da se kapi pravilno primjene jer se pravilnom primjenom smanjuju nuspojave. Povodom obilježavanja svjetskoga tjedna glaukoma od 11.-17.03. u našim ljekarnama provodit ćemo edukaciju o glaukomu. Ako se brinete da imate glaukom ili imate dijagnosticiran glaukom te vas zanima nešto o terapiji posjetite naše ljekarne gdje će vam kao i uvijek naši ljekarnici pomoći.

Skip to content