Skip to content

Prije korištenja probiotika, provjerite mu ”ime i prezime”

Probavni sustav ima ulogu razgradnja hrane do manjih sastojaka te apsorpciju nutrijenata od kojih organizam može imati koristi, ali i istodobno izbacivanje, odnosno uništavanje tvari koje su potencijalno štetne za zdravlje. U toj ulozi su osim samog probavnog sustava izuzetno bitne bakterije te drugi mikroorganizmi koji žive u njemu, koje nazivamo mikrobiom.

Nažalost današnji način života koji karakterizira nekvalitetna prehrana, siromašna vlaknima i nutrijentima, i stres često dovode do neravnoteže između „dobih“ i „loših“ bakterija , što može izazvati razne tegobe. Danas sve veći broj istraživanja pokazuje povezanost između sastava crijevnog mikrobioma i bolesti probavnog sustava, dermatitisa i alergija, autoimunih bolesti, pa čak i debljine.

Kako bi nam crijeva bila što zdravija, a samim time i cijeli organizam bitno je tu ravnotežu održavati u korist dobrih bakterija. Najlakše je to učiniti s pravilnom prehranom koja podrazumijeva obilje voća i povrća uz adekvatan unos drugih hranjivih tvari, no kada je to nemoguće u pomoć nam dolaze probiotici.

Prilikom odabira probiotika bitno je znati da nije svejedno koje probiotičke bakterije uzimamo. Učinkovitost sojeva dokazana je znanstvenim istraživanjima te se rezultati istraživanja dobiveni s određenim sojem ne mogu primjenjivati na neke druge, neistražene sojeve.

Prilikom uzimanja određenog soja treba znati njegovo „ime i prezime” i provjeriti koliko je znanstvenih studija provedeno u određenu svrhu te koliko su oni učinkoviti za određenu namjenu. Kako bi vam pomogli pri odabiru adekvatnog probiotika posjetite nas u jednoj od naših Ljekarni Jadran.

 

 

Skip to content