Skip to content

Što kada mehanizam venske cirkulacije oslabi?

Imate li problema s proširenim venama? Ako je odgovor da, onda niste jedini jer problemi s venskom cirkulacijom pogađaju sve više ljudi kao posljedica životnih navika, zanimanja i nekih bolesti, a mogu biti i genetski uvjetovani.  Kad mehanizam venske cirkulacije oslabi, javljaju se simptomi poput bolova u potkoljenicama, svrbeža, peckanja i otečenosti, a često su tu i estetski uočljive vene. Ova vrsta problema u većoj mjeri pogađa žene. Također, češća je tijekom ljetnih mjeseci zbog visokih temperatura i posljedičnog širenja vena.  Ako se ovi neugodni simptomi zanemare, mogu prerasti u ozbiljan zdravstveni problem koji može dovesti do venske tromboze.

U ljekarnama se mogu pronaći brojni preparati koji podupiru funkciju vena. Topički preparati na bazi heparina jačaju stijenke krvnih žila, sprečavaju koagulaciju i smanjuju edeme. Od prirodnih supstanci najpoznatiji je ekstrakt divljeg kestena sa escinom kao djelatnom tvari, koji tonizira vene, smanjuje otok i patološki povećanu lomljivost kapilara. Kreme ili gelove trebalo bi nanositi u sjedećem položaju od stopala prema bedrima. Peroralni preparati kombinacija su ekstrakata ljekovitog bilja koji jačaju tonus krvnih žila, potiču suženje malih krvnih žila, djeluju blago protuupalno, poboljšavaju izlučivanje tekućine i smanjuju edeme.

Od fizikalnih metoda postoje mogućnosti kompresivne terapije uz elastične čarape ili kompresivni zavoj. One fizički podupiru funkciju nožnih mišića i vena, a ovisno o uznapredovalosti stanja koristimo čarape s odgovarajućim stupnjem kompresije. Preventivno se preporučaju čarape najnižeg stupnja kompresije. Čarape se oblače ujutro u ležećem položaju s nogom podignutom iznad razine grudnog koša. Elastični zavoj se postavlja u istom položaju, počev od nožnih prstiju do prepona. Svaki navoj treba prekriti polovinu do trećinu prethodnog.

Već pri pojavi prvih simptoma treba reagirati kako bi se usporio razvoj problema. Dobro bi bilo smanjiti prekomjernu tjelesnu težinu i u dnevni raspored uvrstiti sportsku aktivnost koja jača mišiće nogu. Kad god je to moguće, noge je poželjno odmarati u podignutom položaju i hladiti ih oblozima, a tople kupke i dugotrajno izlaganje suncu treba izbjegavati.

Skip to content